Ποιό άτυπο μορατόριουμ; – Κανονικά θα διεξαχθεί η άσκηση Anatolian Eagle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

”Ανακοινώθηκαν οι χώρες που θα συμμετέχουν στην Άσκηση «Anatolian Eagle», που θα διεξαχθεί φέτος στο Ικόνιο. Μετά από πολύ καιρό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία θα συμμετέχουν στην άσκηση”, αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα και τώρα προκύπτουν κάποια ερωτήματα!

Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει σε άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Μαίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν «σε ναυτικό επίπεδο Αθήνα και Aγκυρα έχουν ατύπως συμφωνήσει ότι μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο και ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στις δύο χώρες, δεν θα γίνουν ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με την εξαίρεση, βεβαίως, των νατοϊκών ή άλλων πολυεθνικών συνεργασιών.

Συγκεκριμένα, τα επόμενα στάδια των εθνικών ασκήσεων «Αστραπή», «Ορμή», «Βροντή», των οποίων τα πρώτα ετήσια σκέλη ολοκληρώθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου στα δυτικά του Αιγαίου (Μυρτώο, Δυτικές Κυκλάδες, δυτικά Κρήτης), είτε δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είτε θα περιοριστούν σε γυμνάσια συντήρησης των δυνατοτήτων των πληρωμάτων σε ήδη ανακηρυγμένα και μη αμφισβητούμενα πεδία βολής. Aξιο προσοχής είναι το ότι στη φετινή διεθνή αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023» δεν θα συμμετάσχουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δηλαδή δύο χώρες οι οποίες ευθέως ή εμμέσως επιθυμούν να συνεισφέρουν στη μείωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων».

Το δημοσίευμα:

Στιγμιότυπο 2023 04 03 10.49.43 μμ

”Ανακοινώθηκαν οι χώρες που θα συμμετέχουν στην άσκηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 2 Μαΐου και θα συνεχιστεί έως τις 12 Μαΐου.

Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν θα συμμετέχει με αεροσκάφη F-16C/D.

Το Κατάρ που συμμετείχε με το γαλλικό Rafale της Dassault στο παρελθόν, φέτος θα στείλει τα Eurofighters στην Άσκηση.

Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία θα συμμετέχει επίσης με αεροσκάφη Eurofighter στο Ικόνιο.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα λάβει μέρος στην άσκηση με αεροσκάφη της σειράς F-16.

Το Αζερμπαϊτζάν θα συμμετέχει με Su-25.

Η Σαουδική Αραβία θα εμφανιστεί στην Anatolian Eagle με F-15.”

directus.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ