Ο πρωτογενής τομέας εκπέμπει σήμα κινδύνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο FORMedia Radio 99,8 fm και στον Αποστόλη Γκόγκα ανέφερε για τον πρωτογενή τομέα:
Δημοσιεύτηκαν για την περίοδο 2011- 2021 στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν πως η μείωση του πρωτογενούς τομέα ξεπέρασε το 20% Η δημοσίευση καταγράφει μείωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων κατά 22% και των κτηνοτροφικών κατά 20% .Η μεγαλύτερη όμως μείωση καταγράφεται στα αμπέλια κατά 41 %.
Οι αγρότες δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν λόγω της εκτόξευσης της αύξησης του κόστους παραγωγής, την έλλειψη στήριξης και προστασίας από την πολιτεία ,την ερημοποίηση της υπαίθρου και την συνεχόμενη υποβάθμιση της διαβίωσης.Απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της εγκατάλειψης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Η χώρα μας αναγκάζεται να εισάγει αγροτικά προϊόντα κάθε χρόνο και περισσότερο.Απαιτείται μείωση του κόστους με παρεμβάσεις μείωσης του ΦΠΑ,του πετρελαίου, των αγροτικών εφοδίων και των τιμών ενέργειας.
Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει ένα εισόδημα στους επαγγελματίες της υπαίθρου που θα τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια.Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση στην γεωργική έρευνα. και ενίσχυση των συνεταιρισμών.Παροχή ρευστότητας με χαμηλά επιτόκια στις γεωργικές καλλιέργειες ώστε να συνεχιστεί και να διανθίσει η αγροτική δραστηριότητα.Η πολιτεία οφείλει να δώσει κίνητρα για την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο.
Έρημα χωριά,χρεοκοπημένοι αγρότες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκές εκτάσεις δεν μπορεί να είναι το μέλλον της ελληνικής περιφέρειας

Z

ΔΗΜΟΦΙΛΗ