Σάλος με την έκθεση του ΔΝΤ: Η χειρότερη οικονομική πρόβλεψη του αιώνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μία έκθεση – κόλαφο, το Δ.Ν.Τ. δεν περιγράφει απλώς την χειρότερη προοπτική που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής τον 21ο αιώνα, αλλά δείχνει και το βάθος που θα διαρκέσει η κρίση την οποία βιώνουμε. Για την ακρίβεια, βλέπει οικονομική υστέρηση σε παγκόσμιο επίπεδο τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία…

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης είναι οι πιο αδύναμες εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Φυσικά, για την παγκόσμια κατάρρευση ευθύνεται Δυτική ασυδοσία που συμπαρέσυρε και την Ευρώπη, έναντι της Ρωσίας.

Αντίθετα, εάν κάποιος διαβάσει τους δείκτες, βλέπει ότι η κατάσταση στην Ανατολή και συγκεκριμένα στην οικονομία της Ρωσίας και της Κίνας, δεν έχει καμία σχέση με την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δυτικός κόσμος, ειδικά οι ΗΠΑ.

Και ακόμα ακόμα η κρίση του δολαρίου δεν έχει αρχίσει!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί όλες τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg το ταμείο των εκτάκτων αναγκών προβλέπει επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας κατά περίπου 3% την επόμενη 5ετία. Αυτή είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από το 1990 αφού βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο 3,8% για τις τέσσερις 5ετίες των τελευταίων 20 χρόνων.

Για το 2023 εκτιμάται ότι το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί λιγότερο από 3%. Η πρόβλεψη του Ιανουαρίου ήταν για ανάπτυξη 2,9%. Σχεδόν το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αντιμετωπίσει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, αφού η πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και ευρωζώνη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να δημοσιεύσει πιο λεπτομερή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «φουντώνει» την κρίση πληθωρισμού

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ φουντώνει την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και εντείνει την πείνα σε όλο τον κόσμο, σημειώνεται.

«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Γκεοργκίεβα. «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων και χωρών», συμπλήρωσε.

Οι αναδυόμενες αγορές σηκώνουν το βάρος

Μερικές από τις αναδυόμενες αγορές εμφανίζονται ισχυρές, ιδιαίτερα στην Ασία. Ινδία και Κίνα αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μισής παγκόσμιας επέκτασης. Όμως, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος πλήττονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, ενώ η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους παραμένει χαμηλότερη απ’ αυτή των αναδυόμενων οικονομιών.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η φτώχεια και η πείνα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν αποκλείεται να επιδεινωθούν.

Τι λέει για τα επιτόκια των τραπεζών

Αν και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι δυσοίωνες, ο υψηλός πληθωρισμός στέλνει σήμα πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο παραμένουν περιορισμένες οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου σε ΗΠΑ και Ελβετία, είπε η Γκεοργκίεβα.

Στην περίπτωση που το τραπεζικό σύστημα γίνει ασταθές, οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες ισορροπίες μεταξύ πληθωρισμού και διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε. «Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και ευέλικτοι από ποτέ», είπε.

Χρέος και κλιματική αλλαγή συνιστούν προκλήσεις

Πρόσθετες παγκόσμιες προκλήσεις είναι το μη βιώσιμο χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Τι ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κινδυνεύει να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, αφού οι άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλα κεφάλαια διοχετεύονται όλο και περισσότερο προς ευθυγραμμισμένα μπλοκ χωρών.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες να είναι ρεαλιστικές όσον αφορά την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού.

Πληροφοριες από το Ieidiseis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ