Φεύγει και αφήνει πίσω του συντρίμμια ο Μητσοτάκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερα σοβαρή θα γίνει η κατάσταση στον οικονομικό τομέα της Ελλάδας με την «σφραγίδα» της Γερμανίας αν γίνουν πραγματικότητα όλες οι επιθυμίες και οι επιδιώξεις της στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, η Γερμανία επιθυμεί πιο αυστηρούς κανόνες μείωσης του χρέους στις χώρες που έχουν υψηλό χρέος, αλλά και πιο αυστηρούς περιορισμούς για τον ρόλο που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συμφωνίες για τα δημοσιονομικά με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.

Μάλιστα, η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η Ε.Ε. ετοιμάζεται για μια ριζική αναθεώρηση των δημοσιονομικών της κανόνων!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί να μειώνονται οι αναλογίες χρέους-ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο.

Οι χώρες που έχουν πιο μικρά χρέη, θα μπορούν να μειώνουν την αναλογία αυτή κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

Σήμερα, οι κανόνες της Ε.Ε. αναφέρουν ότι οι χώρες με υψηλό χρέος που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να επιτυγχάνουν μείωση κατά το 1/20 κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρει το έντυπο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δεν θέλει να αφήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί και να επιβλέπει τα σχέδια για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.

Αυτό, συμβαίνει γιατί ιστορικά είναι δύσπιστοι απέναντι στον ρόλο της Κομισιόν καθώς είναι επιεικής στην επιβολή δημοσιονομικών κανόνων. Παράδειγμα τα ελλείμματα και τις προσπάθειες μείωσης του χρέους χωρών όπως η Γαλλία, αλλά ακόμα και η Γερμανία.

Έτσι, η Γερμανία θέλει να επιβληθούν «κοινά ποσοτικά κριτήρια αναφοράς και διασφαλίσεις, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα μεταρρυθμισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο».

Παράλληλα, παρουσιάζει επίσης επιπλέον τρόπους περιορισμού της αύξησης των δημοσίων δαπανών μεταξύ των χωρών με υψηλό χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ