Παρέμβαση Βενιζέλου για τη σκανδαλώδη «επίθεση» Βορίδη στον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες από την επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, μετά την καταγγελία του τελευταίου πως η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη συνιστά παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Θέση στο φλέγον αυτό ζήτημα αποφάσισε να πάρει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με παρέμβασή του, στην οποία προτείνει σύγκλιση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, καθώς, όπως αναφέρει, η δημόσια αντίδραση του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ο «αδιανόητος θεσμικά δημόσιος διάλογός του» με τον υπουργό Εσωτερικών, «καθιστούν αναγκαίες άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου έχει ως εξής: «Η δημόσια αντίδραση του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου – Προέδρου του Α1 Τμήματος για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με την οποία καθορίζεται ο δικαστικός σχηματισμός που θα κρίνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 32 της εκλογικής νομοθεσίας (ΠΔ 26/2012, όπως ισχύει) και ο αδιανόητος θεσμικά δημόσιος διάλογός του με τον Υπουργό Εσωτερικών, καθιστούν αναγκαίες άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη (άρθρα 8 και 20 παρ.1 Συντ., άρθρο 6 παρ.1 ΕΣΔΑ). Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ