Ενοχλημένη η Ουάσινγκτον από την επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θερμή υποδοχή και η ζέστη ατμόσφαιρα που κυριάρχησε στο ταξίδι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα απογοήτευσε την Ουάσιγκτον, η οποία ήλπιζε ότι η επίσκεψη του, συνοδευόμενη από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα αφορούσε λιγότερο τη διμερή συνεργασία και περισσότερο την άσκηση πίεσης στην Κίνα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Global Times, στο τέλος της επίσκεψης, ο Μακρόν έγραψε στο Twitter σε τρεις γλώσσες – γαλλικά, κινέζικα και αγγλικά – «Ζήτω η φιλία μεταξύ Γαλλίας και Κίνας!», κάτι που αναμφίβολα αποτελεί πλήγμα στη στρατηγική των ΗΠΑ να προσελκύσουν τη Δύση σε έναν αγώνα για τον περιορισμό της Κίνας, όπως έγινε με τη Ρωσία.

Η Global Times γράφει ότι ο Μακρόν έχει στρατολογήσει περισσότερους από 50 επιχειρηματίες για να υπογράψουν μεγάλο αριθμό συμβάσεων με Κινέζους εταίρους, κάτι που δεν διαφέρει από το να επαναφέρει στο προσκήνιο τη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία στον καθορισμό των σινο-γαλλικών σχέσεων.

Είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι η Γαλλία πρωτοστάτησε στην αντιστροφή της στρατηγικής περιορισμού των ΗΠΑ και είπε ένα βροντερό «όχι» με τις ενέργειες της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ