Παγκόσμιο σοκ από την δήλωση Λούλα για το δολάριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαίνεται πως είναι ειλημμένη απόφαση για ορισμένες από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη, να εγκαταλείψουν το δολάριο και να ξεκινήσουν συναλλαγές στα τοπικά τους νομίσματα. Την αρχή την κάνει η τράπεζα των BRICS και τα λόγια του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα, δίνουν το έναυσμα. Είπε συγκεκριμένα:

“Κάθε βράδυ αναρωτιέμαι γιατί όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν τις συναλλαγές τους με το δολάριο. Γιατί δεν μπορούμε να συναλλαγούμε στο δικό μας νόμισμα; Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε τη δέσμευση να καινοτομούμε; Ποιος αποφάσισε ότι το δολάριο ήταν το νόμισμα αφού ο χρυσός εξαφανίστηκε ως ισοτιμία; Γιατί δεν ήταν το γιεν; Γιατί δεν ήταν το ρεάλ, το πέσο; …

Γιατί μια τράπεζα όπως η τράπεζα BRICS δεν μπορεί να έχει νόμισμα για τη χρηματοδότηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας, μεταξύ Βραζιλίας και άλλων χωρών BRICS; Είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κακώς συνηθίσει να εξαρτώνται από ένα ενιαίο νόμισμα. Και νομίζω ότι ο 21ος αιώνας μπορεί να βάλει τα κεφάλια μας να δουλέψουν…».

Οι εξελίξεις προβλέπονται καταιγιστικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ