Cash or Trash: Η απιστευτη ιστορία του ιστορικου κτιρίου που γυρίζεται η εκπομπή, που θα σας καταπλήξει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μπορεί να αποκτήσει, άραγε, και πάλι φωνή ένα ιστορικό κτίριο ύστερα από τέσσερις δεκαετίες σιωπής; Πώς γίνεται το παρόν να συνδυαστεί αρμονικά με το παρελθόν προκειμένου να «συναντήσει» το μέλλον;

Εδώ και μερικούς μήνες, η Βιβλιοθήκη-Ίδρυμα Σπύρου Λοβέρδου στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 256 και Όθωνος) έχει ανοίξει και πάλι τις πόρτες της, ύστερα από μια μακρά περίοδο αδράνειας, αποκαλύπτοντας έναν αρχιτεκτονικό, ιστορικό και πολιτισμικό θησαυρό.

Σ΄έναν κήπο τριών στρεμμάτων, με αιωνόβιες ελιές, πανύψηλα πλατάνια, κυπαρίσσια που υψώνονται περήφανα και μεσογειακά φυτά κάθε είδους, βρίσκεται το εν λόγω οίκημα του Τσίλερ που χρονολογείται στη δεκαετία του ‘30 και στεγάζει τόσο την πλούσια συλλογή σπάνιων βιβλίων του Σπύρου Λοβέρδου, κάποια εκ των οποίων μάλιστα χρονολογούνται πριν από το 1500, όσο και την εκπληκτική συλλογή βυζαντινών εικόνων του μικρότερου αδελφού του, Διονύσιου.

Με καταγωγή από την Κεφαλονιά, τα αδέλφια Λοβέρδου ίδρυσαν τη Γενική και Λαϊκή Τράπεζα. Πέρα από οικονομολόγος, τραπεζίτης και πολιτικός, ο Σπύρος Λοβέρδος ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη και πρώτος πρόεδρος των Ρόταρι στην Ελλάδα. Πολύγλωσσος, άνθρωπος με βαθιά καλλιέργεια, αγαπούσε ιδιαίτερα τις τέχνες και τα γράμματα.

Μια περιήγηση στον χώρο που εκτείνεται σε περισσότερα από 700 τ.μ έρχεται ν΄αποδείξει του λόγου το αληθές. Αριστουργηματικά περίτεχνα ξυλόγλυπτα φτιαγμένα από σπουδαίους κεφαλονίτες τεχνίτες, ιδιωτικό παρεκκλήσιο, αντίκες, τραπέζια έξι μέτρων μήκος στο Αναγνωστήριο, πανύψηλα ταβάνια στην Κεντρική Αίθουσα δημιουργούν μια αίσθηση δέους και θαυμασμού.

Το «αποτύπωμα» του Κωνσταντίνου Παρθένη ο οποίος είχε στενή σχέση με την οικογένεια, αφού οι αδελφοί Λοβέρδου τον στήριξαν ιδιαίτερα, είναι έντονο. Πίνακες και πορτρέτα, έπιπλα, αλλά και συγκλονιστικά μαρμάρινα παγκάκια στον κήπο, από τον ίδιο, είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να θαυμάσει κανείς.

Και κάπου εδώ, έρχεται η σύγχρονη ματιά δια χειρός του δημιουργικού διευθυντή/επιμελητή Γιώργου Καράμπελλα: στην καινούρια σάλα που είναι εμπνευσμένη από λονδρέζικες λέσχες μελών με τους πράσινους τοίχους που αναδεικνύουν τα έργα τέχνης ένα mix n match από την ιδιωτική συλλογή του τελευταίού με δείχματα όπως δημιουργίες του Κ. Κακανιά, Γ. Τσαρούχη, Σχέδια του Λε Κορμπιζιέ κ.α κρέμονται δίπλα σε εικόνες από τη συλλογή του Διονύσιου Λοβέρδου.

Δίπλα στις αντίκες, τους μουράνο πολυελαίους, τα περσικά χαλιά, ο Γ. Καράμπελλας «ζωντανεύει» παλαιά κομμάτια με τρόπο δημιουργικό: για παράδειγμα «ντύνει» ανάκλιντρα και πολυθρόνες με αφρικανικά υφάσματα προκειμένου να δημιουργήσει μια σύγχρονη αντίστιξη.

Πέρα από τις δραστηριότητες που ήδη φιλοξενεί, το «στοίχημα» της νέας εποχής για τη Βιβλιοθήκη-Ιδρυμα Σπύρου Λοβέρδου είναι η αναβίωση των Φιλολογικών Σαλονιών – με μια σύγχρονη ματιά ασφαλώς- και βασισμένα σε θεματικούς πυλώνες όπως η μόδα, τα εικαστικά, το θέατρο, η φωτογραφία, το design, η γεύση και όλες οι πιθανές εκφάνσεις της δημιουργίας….

BFC3603D FC4D 4B30 8478 B41AA29A10D1

O Γιώργος Καράμπελλας

iefimerida.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ