Δολοφόνοι του Internet αυτοκτόνησαν τον γιο μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «Espresso» σήμερα και μέσα σε μια περίοδο όπου τα περιστατικά bullying σε ανηλίκους παίρνουν στην ελληνική κοινωνία μορφή χιονοστιβάδας φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια ανατριχιαστική ιστορία που έχει βυθίσει στο πένθος τους γονείς ενός 15χρονου αγοριού, του Χριστόφορου Νικολάου, ο οποίος την 1η Μαρτίου του 2022 έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας θύμα του cyberbullying, καθώς επιτήδειοι σαδιστές τον παγίδευσαν μέσω διαδικτύου και τον ανάγκασαν να αυτοκτονήσει.

  • Από τον Βαγγέλη Καράλη

Μια υπόθεση που θα κάνει το αναγνωστικό κοινό να ανατριχιάσει, αφού δολοφόνοι «φαντάσματα» του ίντερνετ εξαναγκάζουν ανήλικα παιδιά να κάνουν κακό στους εαυτούς τους, με τους γονείς των παιδιών να μη γνωρίζουν τίποτα για το τι σκοτεινό συμβαίνει στη ζωή του παιδιού τους.

thumbnail 6

Την απόγνωση και τον πόνο ζει στο πετσί του ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Γιώργος Νικολάου, πατέρας του Χριστόφορου, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Αρετή αντίκρισε νεκρό το βλαστάρι τους στο δωμάτιό του. Από τη στιγμή που μάθαμε την τραγική ιστορία, που καταδεικνύει και τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει πάρει το bullying, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πείσουμε τον Γιώργο Νικολάου, ο οποίος μένει μαζί με τη σύζυγό του σε ένα ήσυχο προάστιο του Λονδίνου, να μας μιλήσει και να αποκαλύψει με λεπτομέρειες την τραγωδία που χτύπησε την πόρτα του σπιτιού του. «Ο Χριστόφορος ήταν ένα καταπληκτικό παιδί, που είχε πολλή αγάπη μέσα του. Ηταν πολύ έξυπνο παιδί και ό,τι δυσκολία υπήρχε έβρισκε λύση να την ξεπερνάει. Του άρεσε πολύ να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή. Τις τελευταίες 50 ημέρες, προτού φύγει από τη ζωή, άρχισαν να τον παγιδεύουν μέσα από το διαδίκτυο. Μέσα στα παιχνίδια που έπαιζε κάποιοι τον προσέγγισαν ώστε να του δώσουν δωρεάν παιχνίδια. Για να τα κερδίσει, όμως, έπρεπε να περάσει από κάποιες δοκιμασίες» αρχίζει να μας εξηγεί ο τραγικός πατέρας.

thumbnail 8

Οι φαντομάδες του ίντερνετ μεθοδικά άρχισαν να παγιδεύουν τον 15χρονο Χριστόφορο, υποβάλλοντάς τον σε διάφορες δοκιμασίες, όπως να χαράξει το άγουρο σωματάκι του με λεπίδα. «Μιλούσαν μαζί του καθημερινά και του έκαναν πλύση εγκεφάλου. Ρωτούσαν λεπτομέρειες για τη ζωή του και την οικογένειά μας και με τον τρόπο τους κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Οι δοκιμασίες που επέβαλαν στον γιο μας ήταν με διακυμάνσεις. Ξεκινούσαν πιο ήπια και γίνονταν πιο σκληρές. Για παράδειγμα, από τις πρώτες δοκιμασίες ήταν να δει κάποιο θρίλερ αργά το βράδυ. Αλλη, να φάει μέσα σε τρία λεπτά τα δημητριακά και να γυρίσει στο δωμάτιό του, πράγματα που στην αρχή μπορεί να έμοιαζαν απλά, σαν παιχνίδι. Μετά, όμως, άρχισαν τα εφιαλτικά. Του ζητούσαν να κάνει πειράματα στον εαυτό του, να πάρει λεπίδα και να χαράξει το χέρι του, σε σημείο που δεν θα το βλέπαμε εμείς και μετά να το δείξει σε βίντεο. Μετά ζητούσαν, εάν υπάρχει κάμερα ή συναγερμός μέσα στο σπίτι, να τα αποσυνδέσει ώστε να μην μπορούμε εμείς να δούμε κάτι»αποκαλύπτει ο πατέρας του, με τη σύζυγό του Αρετή να συμπληρώνει: «Μέσα σε αυτό το forum υπάρχουν και άλλα παιδιά που επικοινωνούν μεταξύ τους και υπάρχουν αυτοί που τα ελέγχουν και τα υποβάλλουν σε δοκιμασίες. Σε ένα μήνυμα ένα παιδί έλεγε στον γιο μας ότι θέλει να αυτοκτονήσει και ο Χριστόφορος τον απέτρεψε. Είναι κάτι σαν ντόμινο: εάν πεθάνει κάποιος, πρέπει να πεθάνει και ο επόμενος και όλα αυτά να τα δείξουν σε βίντεο. Ο γιος μας ήταν πολύ θρήσκος και, βλέποντας την πίστη του στον Θεό, κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να τον επηρεάζουν».

thumbnail 4

Mε δάκρυα στα μάτια ο τραγικός πατέρας φέρνει στο μυαλό του το μοιραίο βράδυ που αντίκρισε τον γιο του νεκρό μέσα στο δωμάτιό του. «Η τελική δοκιμασία ήταν να βάλει τέλος στη ζωή του. Ενα βράδυ μπήκα στο δωμάτιό του και τον βρήκα νεκρό, ο γιος μας είχε αυτοκτονήσει. Δεν θα θέλω να πω κάτι παραπάνω για αυτό, δεν έχω τη δύναμη να μιλήσω για το πώς είδα το παιδί μου» μας λέει, με τη χαροκαμένη μητέρα να παίρνει τον λόγο: «Ο Χριστόφορος ήταν πολύ ικανός στο να λύνει γρίφους και πίστευε ότι όλες αυτές τις δοκιμασίες μπορεί να τις ξεπεράσει. Είμαστε σίγουροι ότι δεν ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του. Του είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη, δεν μπορούσε ποτέ να πάει το μυαλό μας ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. Δεν μας είχε αναφέρει ποτέ κάτι. Οταν τον βλέπαμε αναστατωμένο, μας έλεγε ότι δεν είχε κάτι».

thumbnail 10

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές της Βρετανίας μέσα σε έναν χρόνο 898 παιδιά έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους πέφτοντας θύματα του cyberbullying. Οσο δε για τα μηνύματα που έστελναν οι δολοφόνοι στον 15χρονο, συγκλονίζουν. «Την ημέρα που ο Χριστόφορος έφυγε από τη ζωή, ήρθε η αστυνομία στο σπίτι μας και πήρε τον υπολογιστή και το κινητό του. Τα κράτησαν για τρεις μήνες και μας είπαν ότι δεν βρήκαν κάτι. Εγώ μετά έψαξα μόνος μου τον υπολογιστή και βρήκα όλα τα μηνύματα που του έστελναν. Φυσικά, όλοι οι λογαριασμοί που έστελναν τα μηνύματα στον γιο μου είχαν εξαφανιστεί. Κάποια από τα μηνύματα που έστελναν στον γιο μου έγραφαν: “Εγώ θέλω να σκοτωθώ. Ποιο μαχαίρι, λες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω;”, με το παιδί να απαντά: “Μην το κάνεις αυτό, δεν είναι σωστό”. Στο τελευταίο μήνυμα που του έστειλαν τον ρωτούσαν τρεις φορές: “Are you dead; Είσαι νεκρός;”. Μετά σταμάτησαν τα μηνύματα»εξηγεί η μητέρα του Αρετή.

Ο Γιώργος Νικολάου, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τη μουσική και το τραγούδι, πλέον έχει αφιερώσει τη ζωή του στο ίδρυμα που έχει δημιουργήσει μαζί με τη σύζυγό του, το Christoforos Charity Foundation Helping Save Lives. Το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει ως στόχο να βοηθήσει να παιδιά να κάνουν δραστηριότητες στη φύση, μακριά από τις οθόνες των υπολογιστών, ανακαλύπτοντας την αληθινή ζωή.

111

«Αυτό που θέλουμε ως γονείς είναι να προειδοποιήσουμε άλλους γονείς, όταν βλέπουν περίεργες συμπεριφορές στα παιδιά τους, να καταφέρουν να προλάβουν το κακό. Μαζί με τη σύζυγό μου ιδρύσαμε το ίδρυμα Christoforos Charity Foundation Helping Save Lives (CCFworld.org). Πλέον έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας σε αυτό το ίδρυμα, που έχει ως στόχο να βοηθήσουμε παιδιά να κάνουν δραστηριότητες έξω στη φύση μακριά από υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Σε εκδρομές που οργανώνουμε, τα παιδιά να μπορούν να γνωρίσουν τη φύση και την πραγματική ζωή, έξω από τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, και γι’ αυτό στις δραστηριότητες που κάνουμε τα παιδιά δεν θα πρέπει να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα. Ολα είναι πληρωμένα από εμάς και μέχρι στιγμής μάς έχουν προσεγγίσει εκατοντάδες γονείς που θέλουν να συμμετέχουν τα παιδιά τους. Στο μέλλον θα θέλαμε το ίδρυμά μας να ξεκινήσει στην Κύπρο και την Ελλάδα και όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει κάνοντας δωρεά μέσα από τη σελίδα του ιδρύματος στο διαδίκτυο. Σκοπός πλέον της ζωής μας είναι να σώσουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε σε όλον τον πλανήτη» λέει κλείνοντας την ανατριχιαστική εξομολόγησή του.

thumbnail 11

Ο Γιώργος Νικολάου αποτελεί ένα παράδειγμα success story και ενός βιοπαλαιστή που άρχισε να δουλεύει σε οικοδομές και ως υπάλληλος σε fast food στο Λονδίνο, και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στην Αγγλία, έχοντας μπουτίκ κρεάτων (χασάπικο), μεσιτικό γραφείο και μια συμβουλευτική εταιρία, καθώς και πωλήσεις και αγορές αυτοκινήτων. Εκτός από τις επιχειρήσεις, ο Γιώργος Νικολάου από μικρό παιδί είχε μεγάλη αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι, και έχει κυκλοφορήσει και δικό του τραγούδι με τον τίτλο «Ανω κάτω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ