Η Τουρκία κόμβος διακίνησης κοκαΐνης και φαιντανύλης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκικά εγκληματικά δίκτυα που εμπλέκονται στο εμπόριο κοκαΐνης μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, έχουν πρόσφατα συγχωνευθεί με τη διακίνηση φαιντανύλης, σύμφωνα με έκθεση της ιστοσελίδας Homeland Security Today.

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία της διακίνησης ναρκωτικών της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της ως γέφυρας μεταξύ των χωρών προέλευσης και προορισμού για την ηρωίνη, στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Η έκθεση υποδηλώνει ότι πολιτικοί, γραφειοκράτες και εγκληματικές ομάδες στην Τουρκία εμπλέκονται στο εμπόριο κοκαΐνης, το οποίο έχει ανθίσει υπό τον αυταρχισμό της σημερινής κυβέρνησης Ερντογάν.

Το άρθρο σημειώνει ότι η εκκαθάριση πάνω από το 95% των ομάδων κατά της διακίνησης ναρκωτικών μετά από σκάνδαλα διαφθοράς το 2013 και μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις εγκληματικές αγορές στη χώρα.

Μια πρόσφατη κατάσχεση 480 βαρελιών φαιντανύλης στη Γουατεμάλα, τα οποία βρέθηκαν σε κοντέινερ πλοίου υπό τουρκική σημαία, υπογραμμίζει την εμπλοκή της Τουρκίας στη διακίνηση ναρκωτικών.

Το άρθρο υποδηλώνει ότι οι Γκρίζοι Λύκοι, ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση που συνδέεται με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ενδέχεται να εμπλέκεται στη διακίνηση κοκαΐνης στη Μερσίνα, μια πόλη-λιμάνι στη Μεσόγειο και μπορεί να έχει συνδέσμους με το καρτέλ Sinaloa στη λατινική Αμερική.

Παρά τις πολλές κατασχέσεις κοκαΐνης στην Τουρκία και τη Λατινική Αμερική, η Άγκυρα απέτυχε να ρίξει φως σε αυτές τις έρευνες και οι τουρκικές αρχές επιβολής του νόμου φαίνονται απρόθυμες να συνεργαστούν με τις χώρες που κατάσχεσαν.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι η συνεργασία μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και της Γουατεμάλας είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό πρόσφατων κατασχέσεων και τη διερεύνηση της εμπλοκής εγκληματικών ομάδων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), ο ρόλος της Τουρκίας ως χώρας διέλευσης για την κοκαΐνη αυξάνεται καθώς η ποσότητα του ναρκωτικού που κατασχέθηκε στη χώρα έχει επταπλασιαστεί από το 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση, με τίτλο «Παγκόσμια Έκθεση για την Κοκαΐνη 2023», η καλλιέργεια της κόκας σημείωσε αύξηση 35% παγκοσμίως μεταξύ 2021 και 2022, ενώ η ποσότητα του ναρκωτικού που κατασχέθηκε στην Τουρκία αυξήθηκε σε ρεκόρ 2,8 τόνους το 2021.

Η έκθεση ανέφερε ότι μέρος της κοκαΐνης που φτάνει στην Τουρκία φτάνει μετά τη διέλευση μέσω της Δυτικής Αφρικής και κάποια προέρχεται απευθείας από τη Λατινική Αμερική, με την εξερχόμενη κοκαΐνη να ρέει δυτικά από την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, μια διαδρομή που παραδοσιακά συνδέεται με τη διακίνηση οπιούχων και το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Σύμφωνα με το HSToday, οι εκλογές στην Τουρκία που προγραμματίζονται για τις 14 Μαΐου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διαδρομές διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα, καθώς μια νίκη της αντιπολίτευσης θα την επέστρεφε στο δημοκρατικό της περιβάλλον και η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει τις πόρτες της στη διακίνηση ναρκωτικών και να διορθώσει την αμαυρωμένη εικόνα της ως ένα κέντρο κοκαΐνης.

Ωστόσο, εάν κερδίσει η κυβέρνηση Ερντογάν, τα δίκτυα ναρκωτικών μεταξύ της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανθίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ