Ο πρώτος αμιγώς τουρκικός δορυφόρος παρατήρησης σε τροχιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία εκτόξευσε σήμερα με επιτυχία στο διάστημα, τον πρώτο αμιγώς τουρκικής κατασκευής δορυφόρο παρατήρησης της Γης υψηλής ανάλυσης, που ονομάζεται IMECE.

Ο πρωτοποριακός –κατά τα τουρκικά ΜΜΕ- δορυφόρος, εκτοξεύτηκε νωρίς σήμερα από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η εκτόξευση αυτή, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Τουρκία θα διαθέτει ηλεκτρο-οπτική δορυφορική κάμερα με ανάλυση υπόμετρου, σε τροχιά.

Η τροχιά του IMECE θα είναι σύγχρονη με τον ήλιο σε υψόμετρο 680 χιλιομέτρων (422,5 μίλια) και θα εξυπηρετεί τους τομείς της άμυνας (σ.σ. το πήρε κανείς χαμπάρι άραγε στη χώρα μας; ), της διαχείρισης καταστροφών, του περιβάλλοντος και της αστικοποίησης και της γεωργίας και της δασοκομίας.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς αποστολής του, ο δορυφόρος θα τραβήξει εικόνες από όλο τον κόσμο. Μιλώντας στην τελετή εκτόξευσης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είχε σχεδιάσει, παράγει, συναρμολογήσει, ενσωματώσει και δοκιμάσει τα υποσυστήματα του δορυφόρου από μόνη της.

«Ο IMECE θα είναι ο πιο προηγμένος δορυφόρος παρατήρησης της Τουρκίας όσον αφορά την ανάλυση εικόνας, την ταχύτητα επικοινωνίας και την ικανότητα ελιγμών», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Και συμπλήρωσε: «Η χώρα ανέπτυξε τις κρίσιμες τεχνολογίες του IMECE, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών πτήσης και των συστημάτων επικοινωνίας, εγχώρια».

Το IMECE μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Τουρκία, με την ηλεκτρο-οπτική κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία αναπτύχθηκε επίσης εγχώρια.

«Η Τουρκία καρπώνεται τα οφέλη της εθνικής της τεχνολογικής κίνησης, με στόχο να ανέβει στην κορυφή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνολογίας», επεσήμανε ακόμα ο Ερντογάν και σημείωσε ότι ο IMECE θα χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς, «ειδικά στην εθνική άμυνα, τη διαχείριση καταστροφών, τη γεωργία, τη δασοκομία, το περιβάλλον και την αστικοποίηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ