Έσπασαν όλα τα κοντέρ στη Βουλή: 423 νόμοι, 2.553 επίκαιρες, 717 τροπολογίες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε νομοθετικό ρεκόρ έσπασε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής να κάνουν λόγο, με φόντο την επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου και τη διάλυση της Βουλής αμέσως μετά το Πάσχα, για την παραγωγικότερη κοινοβουλευτική περίοδο των τελευταίων 40 ετών.

Όπως υποστηρίζεται, η δεύτερη καλύτερη περίοδος ήταν το 2000-2004. Συνολικά, τη «γαλάζια» τετραετία ψηφίστηκαν 423 νόμοι, ενώ την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ «πέρασαν» 284 νόμοι. Αυτό συνεπάγεται αύξηση στα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στην παρούσα θητεία κατά 49%.

Βεβαίως, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι η κυβερνώσα παράταξη πανηγυρίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί επειδή έσπασε τα… νομοθετικά κοντέρ, ωσάν να συνιστά κάποιο σημαντικό κατόρθωμα σε μια χώρα της οποίας ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η πολυνομία.

Πάντως, για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, η Νέα Δημοκρατία τα πήγε αρκετά καλά όσον αφορά τις επίκαιρες ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Συνολικά απαντήθηκαν 2.553 επίκαιρες (1.687 είχαν απαντηθεί την περίοδο 2015-2019). Μάλιστα, απαντήθηκε το 76% των ερωτήσεων που κατατέθηκαν, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ οι επίκαιρες που συζητήθηκαν ήταν σε ποσοστό 51%. Την ίδια ώρα, μόνο το 0,06% των ερωτήσεων δεν απαντήθηκε λόγω επίκλησης «αδικαιολόγητου» κωλύματος υπουργού να απαντήσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 29%.

Η Νέα Δημοκρατία δεν τα πήγε άσχημα και όσον αφορά την ψήφιση επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων. Βεβαίως, πλέον δεν υπάρχουν τα Μνημόνια, τα οποία ήταν εκείνα που εν πολλοίς επέβαλαν την ψήφιση πολυνομοσχεδίων-μαμούθ με διαδικασίες «φαστ τρακ», δίχως οι βουλευτές να προλαβαίνουν καλά καλά να διαβάσουν τι ψηφίζουν, όπως είχε ομολογηθεί άλλωστε κατά το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Συνολικά, η «γαλάζια» παράταξη ψήφισε 10 επείγοντα και κατεπείγοντα νομοσχέδια την τελευταία τετραετία, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν περάσει 47 σχετικά νομοθετήματα. Οσο για τις τροπολογίες, η Νέα Δημοκρατία με τις συνολικά 717 τροπολογίες δεν ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ των 1.422 προσθηκών σε νομοσχέδια, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και εκείνη καταστρατήγησε τους κανόνες ορθής νομοθέτησης με τις άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες.

Ακόμη και στο «παρά πέντε» της ψήφισης του τελευταίου νομοσχεδίου τη Μεγάλη Τρίτη, εξάλλου, η κυβέρνηση «κατέβασε» 5 πολυτροπολογίες-μαμούθ με δεκάδες διατάξεις από το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Ως προς τα στατιστικά, πάντως, την περίοδο 2019-2023 διεξήχθησαν δύο Προανακριτικές Επιτροπές και δύο Εξεταστικές Επιτροπές, όπως και στην προηγούμενη Βουλή, ενώ η περιβόητη αυξημένου κύρους Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε 98 φορές, έναντι 90 την προηγούμενη τετραετία. Ακόμα διεξήχθησαν 1.304 συνεδριάσεις διαρκών επιτροπών, έναντι 996 την προηγουμένη τετραετία, υπήρξε δηλαδή αύξηση 31%.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, κάνοντας την τελευταία… απολογιστική του ομιλία στην Ολομέλεια την περασμένη Τρίτη, ζήτησε «να αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος της εργασίας που επιτελέστηκε, παρά το ότι ούτε σε όλα ήμασταν σύμφωνοι ούτε οι αντιδράσεις ή οι διενέξεις αποφεύχθηκαν, αλλά όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι της δημοκρατίας».

Ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε και στο κοινωνικό έργο του Κοινοβουλίου, και επεσήμανε πως «κορωνίδα» αυτού είναι οι 50 θέσεις εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Μάλιστα ευχήθηκε στους παριστάμενους βουλευτές να επανεκλεγούν στην επόμενη Βουλή, λέγοντας «σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι, σαν που σας αξίζει που αξιωθήκατε μια τέτοια πόλη, να επανέλθετε με την ψήφο του λαού και στην επόμενη Βουλή υγιείς, παραγωγικοί και χρήσιμοι για να υπηρετήσετε τον ρόλο σας και την αποστολή σας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ