Το λογισμικό “Predator” στα χέρια ανταρτών του Σουδάν και οι περίεργες πτήσεις ιδιωτικού τζέτ από Κύπρο σε Ελλάδα & Σουδάν…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει στις 30 Νοε. 2022 στο άρθρο της η Ισραηλινή  Haaretz ,” Flight of the Predator: Jet Linked to Israeli Spyware Tycoon Brings Surveillance Tech From EU to Notorious Sudanese Militia’, μεταξύ άλλων τα εξής: 

Screenshot 2023 04 16 21 34 20 833 com.android.chrome

Πτήση του Predator: Jet συνδεδεμένο με Ισραηλινό Spyware Tycoon φέρνει τεχνολογία επιτήρησης από την ΕΕ στη διαβόητη σουδανική πολιτοφυλακή.  Μια διεθνής έρευνα αποκάλυψε ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τον Tal Dilian, πρώην διοικητή μιας άκρως απόρρητης ισραηλινής μονάδας πληροφοριών, ο οποίος έχει αγοράσει μια σειρά εξελιγμένων τεχνολογιών παρακολούθησης και έχει δημιουργήσει μια βάση της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο 

Ένα πρωινό του Μαΐου στο Χαρτούμ, ένα ιδιωτικό τζετ σταμάτησε κάτω από τον ήλιο. Στο αεροδρόμιο περίμεναν δύο τζιπ με φιμέ τζάμια, που ανήκουν σε μια από τις πιο διαβόητες και επίφοβες πολιτοφυλακές στον κόσμο, την Rapid Support Forces (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης). 

Το Cessna πέταξε από την Κύπρο και παρέμεινε στο έδαφος στην πρωτεύουσα του Σουδάν για μόλις 45 λεπτά, αρκετά για να χαράξει μια ανησυχητική γραμμή σύνδεσης μεταξύ του άγριου ανταγωνισμού για την εξουσία στο Σουδάν και ενός σκανδάλου spyware που ταράζει την Ελλάδα. 

IMG 20230416 220539
apr12 athens fromfr24

Το ίδιο αεροσκάφος, λίγες ημέρες πριν, είχε αφιχθεί από Κύπρο σε Αθήνα στις 12 Απρ. 2022 (OJ71H | 12 April 2022 18:41 | Athens | C750 | LCLK-LGAV)

Οι λεπτομέρειες της άφιξης του Cessna, οι επιβάτες και το φορτίο του έπρεπε να παραμείνουν μυστικές – συνδεδεμένοι σε απρόσιτη τοποθεσία, χωρίς τις συνήθεις διαδικασίες. Η μυστικότητα ήταν απόδειξη της δύναμης του Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστού ως Hemedti, του πλουσιότερου ανθρώπου του Σουδάν και ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού στρατού, που είναι συνεχιστής της δολοφονικής κληρονομιάς των Janjaweed, διαβόητων για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας στην ταραγμένη δυτική περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Σύμφωνα με τρεις ανεξάρτητες πηγές, το φορτίο ήταν υψηλής τεχνολογίας επιτήρησης, κατασκευασμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δυνατότητα να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο Σουδάν, χάρη στην ικανότητά του να μετατρέπει τα smartphone σε οπτικοακουστικούς πληροφοριοδότες για τους κατόχους τους. 

Όταν τα νέα της άφιξής του έφτασαν στους αντιπάλους του Hemedti, ο εξοπλισμός θεωρήθηκε τόσο επικίνδυνος…. Ένας διοικητής των RSF που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι, μεταφέρθηκε λαθραία από το Χαρτούμ στο προπύργιο της πολιτοφυλακής στο Νταρφούρ για να αποτραπεί η κατάσχεσή του από τον στρατό. 

 Η πτήση του Χαρτούμ, άνοιξε ένα σπάνιο παράθυρο σε μια μυστική και κερδοφόρα επιχείρηση, συνδέοντας την αιματοβαμμένη σουδανική πολιτοφυλακή με μια ομάδα ισχυρών μεσιτών στην Ελλάδα, ένα εταιρικό δίκτυο που εκτείνεται στην Κύπρο, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την Ιρλανδία και κυρίως με μια κρίση που εξαπλώνεται σε η ΕΕ – η ευρεία διαθεσιμότητα εξελιγμένου λογισμικού που μπορεί να παρακολουθεί και να χακάρει κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως, απειλώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Ο εξοπλισμός των RSF με εξελιγμένη τεχνολογία παρακολούθησης, όχι μόνο θα επιδεινώσει τη βάναυση καταστολή και τη δολοφονία των εξαιρετικά γενναίων διαδηλωτών του Σουδάν και θα καταπνίξει τις ελπίδες για δημοκρατία στην περιοχή», είπε η Anette Hoffmann, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Clingendael. «Τέτοιο προηγμένο λογισμικό κατασκοπείας στα χέρια του RSF θα γείρει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας αδίστακτης πρώην πολιτοφυλακής και συμμάχου της Ρωσίας, φέρνοντας το Σουδάν ένα βήμα πιο κοντά σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ σχετικά με τον εμφύλιο στο Σουδάν 

“Ο στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Αλ-Μπουρχάν, ισχυρίζεται ότι είναι κοντά στη νίκη ενώ διαμηνύει ότι δε θα μπει σε καμία διαπραγμάτευση με τις RSF του στρατηγού Ντάγκαλο απαιτώντας τη διάλυσή τους. Την ίδια ώρα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα , Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αφρικανική Ένωση ζητούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Αίγυπτος και Νότιο Σουδάν προσφέρονται ως διαμεσολαβητές ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο αντίπαλους στρατηγούς. Για την ώρα το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι αντιμαχόμενοι είναι μια τρίωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
Οι δυο πολέμαρχοι – Οι αντίπαλοι και οι σύμμαχοί τους
Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος είναι οι βασικοί παίκτες που δίνουν τη μάχη για επιρροή στο Σουδάν. Και η στρατηγική που ακολουθούν συνοψίζεται στο στηρίζουμε τον ισχυρότερο.
Σ. Αραβία και Εμιράτα αρχικά στήριξαν τον αρχηγό του τακτικού στρατού αλ Μπουρχάν γιατί έδωσε τη μάχη με το συνασπισμό τους στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά στη συνέχεια ο Χεμεντί (ο αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδας) έστειλε περισσότερες δυνάμεις στο πλευρό τους και έτσι στήριξαν αυτόν. Μάλιστα ο Χεμεντί τον περασμένο Μάιο είχε πάει στο Ριάντ και είχε δει τον πρίγκιπα διάδοχο, ενώ σήμερα (16/4) ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ πήρε τηλέφωνο και τους δύο. Η Αίγυπτος στηρίζει και τους δυο επίσης.
Η Ρωσία έχει σχέσεις με τον Χεμεντί όπως και οι μισθοφόροι της Βάγκνερ, αλλά ο τακτικός στρατός στηρίζει και την κατασκευή ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που οι Δυτικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ δε θέλουν επ’ ουδενί να δουν οπότε συνομιλούν και εκείνες με όλες τις πλευρές.
Στις συστάσεις που απηύθυνε η PEGA προς την Ελλάδα διαπιστώνει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι χορήγησε άδειες εξαγωγής στην Intellexa για την πώληση του Predator σε απολυταρχικές κυβερνήσεις.
 
Υ.Γ
Η εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το Predator και πρόσφατα της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων λόγω μη συνεργασίας κατά τη διαδικασία ελέγχου της, στρέφεται τώρα κατά της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση των υποκλοπών και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης και κατασκοπίας στην Ε.Ε., τη γνωστή PEGA.
Με μια επιστολή- εξώδικο, που έστειλε στην PEGA πριν από λίγες ημέρες, ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας αμφισβητεί τη νομιμότητα και το κύρος των ενεργειών της Επιτροπής και επιφυλάσσεται να κινηθεί εναντίον της.
IMG 20230416 222510

 Σύμφωνα με την PEGA

«Η εταιρία Intellexa με έδρα την Ελλάδα φέρεται να εξήγαγε τα προϊόντα της στο Μπαγκλαντές, στο Σουδάν, στη Μαδαγασκάρη και τουλάχιστον σε μία αραβική χώρα, ενώ είναι άγνωστο αν έχουν χορηγηθεί άδειες εξαγωγής spyware για όλες αυτές τις χώρας»
 
Ένα είναι σίγουρο…
Το κακόβουλο λογισμικό “Predator” της Intellexa με έδρα την Ελλάδα είναι, από τον Μαι. 2022, στα χέρια της παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF στο Σουδάν, με πτήση ιδιωτικού τζετ από Κύπρο…
Ενός τζετ που συνδέεται με τον ιδιοκτήτη της Intellexa και που τον Απ. του 2022 είχε προσγειωθεί από Κύπρο στην Αθήνα…

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ