Δύσκολες ώρες για τους Έλληνες στο Σουδάν – Ανοικτή γραμμή για ενδεχόμενο απεγκλωβισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη ανησυχία και ώρες αγωνίας για τους Έλληνες του Σουδάν. Συνεχείς πυροβολισμοί έξω από την ελληνορθόδοξη εκκλησία. Μαίνεται η εμφύλια σύρραξη στην περιοχή.

«Κενό γράμμα» αποδείχθηκε η προσπάθεια για 24ωρη εκεχειρία στο Σουδάν καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν με κατηγορίες εκατέρωθεν μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών για την παραβίασή της. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η αγωνία και για τους περίπου 150 Έλληνες ομογενείς. «Από την πρώτη στιγμή με εντολή Δένδια ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη», είπε ο κ. Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με όλους τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών. Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ