Η Άρτεμις Σίφορντ, το Μαξίμου και η σεξουαλική παρενόχληση από πολιτικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσε την Πέμπτη (20/4) η πρώην υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook Άρτεμις Σίφορντ που παγιδεύτηκε με το κακόβουλο λογισμικό Predator μέσω του αρχείου εμβολιασμού της.

Η πρώην υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook φέρεται να έχει πέσει θύμα παρακολούθησης με έξι διαδοχικές υπογραφές της εισαγγελίας της ΕΥΠ.

Η Άρτεμις Σίφορντ αναφέρθηκε αρχικά στα βασικά χαρακτηριστικά της υπόθεσής της, περιγράφοντας αναλυτικά τα όσα διαπίστωσε ότι συνέβησαν με την παρακολούθησή της, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε δημόσιο πρόσωπο, μέλος κάποιου κόμματος ή δημοσιογράφος.

«Είμαι ιδιώτης, πολίτης ενός κράτους με ισχυρές δημοκρατικές παραδόσεις και προσήλωση στο κράτος Δικαίου. Αν κάποιος σαν κι εμένα είναι σήμερα ενώπιόν σας, για να συζητήσει το ότι στοχοποιήθηκε με το Predator, φαίνεται ότι κανένας δεν μπορεί να αναμένει ότι είναι ασφαλής», είπε στη συνέχεια η Σίφορντ, επισημαίνοντας πως η υπόθεσή της αφορά την ταυτόχρονη παρακολούθησή της μέσω της κρατικής υποκλοπής των τηλεπικοινωνιών για την παρακολούθησή της με αυτή με το λογισμικό predator.. «Όχι μόνο αυτά τα δύο εμφανίστηκαν ταυτόχρονα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά στην περίπτωσή μου χρησιμοποιήθηκαν για να στοχοποιηθώ με το Predator. Ο συνδυασμός της ισχύος του κράτους από την μία πλευρά και των τεχνολογικών δυνατοτήτων του κακόβουλου λογισμικού από την άλλη, όπως και σε άλλα περιστατικά, είναι πραγματικά τρομακτικός».

«Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, πρέπει να δει κανείς πώς αντέδρασε το κράτος και η κυβέρνηση και τι σημαίνει αυτό για σκάνδαλα αυτού του μεγέθους που αποκαλύπτονται. Να δει το ένστικτο αυτοπροστασίας της κυβέρνησης, για τον περιορισμό του πολιτικού κόστους, με τις κρατικές Αρχές να υποβαθμίζουν το σκάνδαλο και τα θύματα να μην μπορούν να επιτύχουν την λογοδοσία των υπευθύνων, την καλύτερη επιτήρηση των μυστικών υπηρεσιών και της χρήσης κακόβουλων λογισμικών».

«Είμαι ελληνίδα πολίτης, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα. Έφυγα με την οικονομική κρίση όπως πολλοί της γενιάς μου, ψάχνοντας καλύτερες επιλογές εκπαίδευσης και εργασίας. Ήταν ειδικά η δική μου γενιά που τέσσερα χρόνια πριν ήταν πολύ ενθουσιασμένη όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, ότι θα είναι μια νέα σελίδα οικονομικής σταθερότητας, θεσμικής και κοινωνικής προόδου. Γι’ αυτό είναι θλιβερό για τη γενιά μου να βλέπει την αποσάθρωση των φιλελεύθερων θεσμών και την οπισθοδρόμηση του Κράτους Δικαίου, υπό το φως του σκανδάλου των υποκλοπών», όπως υπογράμμισε.

Για τη δουλειά της είπε ότι εργάζεται σε μία μεγάλη εταιρεία στις ΗΠΑ, τη Meta αλλά μεγάλο μέρος του χρόνου της αυτό το έκανε με τηλεργασία από την Ελλάδα, ειδικά την περίοδο της πανδημίας. «Το φθινόπωρο του 2021 έκλεισα ραντεβού για εμβολιασμό. Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες αυτό γινόταν μέσω κρατικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που χρησιμοποίησα για να κλείσω το ραντεβού. Το κράτος έστελνε sms πριν την ημερομηνία για να υπενθυμίσει το ραντεβού εμβολιασμού. Πήρα μερικά, περιείχαν το χρόνο, τον τόπο και τον χώρο του ραντεβού … λίγες ώρες μετά από ένα εξ αυτών, πήρα ένα ακόμη sms. Μοιάζει πανομοιότυπο με τα άλλα, τόσο στον χρόνο, τον τόπο και τον χώρο. Η μόνη διαφορά σε αυτό το μήνυμα, είναι ότι περιλαμβάνει αίτημα να επιβεβαιώσω το ραντεβού και ένα link το οποίο πάτησα χωρίς να υποψιαστώ κάτι. Πήρα και άλλα sms στη συνέχεια, μία ημέρα πριν το ραντεβού».

«Ένα χρόνο μετά, ενώ δεν είχα λόγο να υποψιαστώ κάτι νωρίτερα, είδα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για μεγάλο αριθμό ατόμων, δημόσιων προσώπων, πολιτικών αλλά και ιδιωτών, που φέρονται να στοχοποιήθηκαν με το Predator. Αρχικά δεν το πίστεψα, μου φάνηκε παρατραβηγμένο να γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Δεν είναι χώρα που να έχει τέτοια “παράδοση”. Και μετά βλέπω το όνομά μου και συνειδητοποιώ ότι κάτι πρέπει να πηγαίνει πολύ στραβά, γιατί δεν μπορεί κάποιος να είχε συμφέρον να περιλάβει ψευδώς το όνομά μου σε αυτή τη λίστα, αν δεν ίσχυε. Δεν είναι δημόσιο πρόσωπο, δεν υπάρχει λόγος να περιλαμβάνομαι σε αυτήν», συνέχισε η κα Σίφορντ.

Επικοινώνησε με το Citizen Lab και αυτοί προσφέρθηκαν να κάνουν έναν έλεγχο από απόσταση στο κινητό της, από τον οποίο επιβεβαιώθηκε ότι στοχοποιήθηκε με το Predator, μέσω του συγκεκριμένου κακόβουλου link στο προαναφερθέν sms. «Συνειδητοποίησα ότι είχε έρθει από άλλο αριθμό, που παρίστανε ότι ήταν από κρατικό φορέα, με το link να παριστάνει ότι προέρχεται από την κρατική πλατφόρμα, με μία μικρή διαφορά, δύσκολα αντιληπτή. Με μετέφερε σε άλλο domain και με μόλυνε με το Predator».

«Δεν μπορώ να “διαβάσω” αυτά τα δεδομένα με άλλο τρόπο από το ότι όποιος μου έστειλε το κακόβουλο link είχε πρόσβαση όχι μόνο στις πληροφορίες από τα προηγούμενα sms για τον χρόνο, τόπο και χώρο του εμβολιασμού μου, αλλά και στο να βάλει εμβόλιμα το κακόβουλο sms μεταξύ των κανονικών, λίγες ώρες αφότου ήρθαν τα πρώτα και πριν σταλούν τα τελευταία».

«Έτσι, δεν μου προκάλεσε έκπληξη όταν λίγες ημέρες μετά έμαθα από τις διαρροές στα ΜΜΕ ότι παρακολουθούμαι από τις μυστικές υπηρεσίες. Οι παρακολουθήσεις είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν την επίθεση με το Predator και κράτησαν ένα ολόκληρο έτος, έγιναν έξι ανανεώσεις, που είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός όπως καταλαβαίνετε».

«Εκείνη τη στιγμή ένιωσα εξαιρετικά σοκαρισμένη, μόνη, κακοποιημένη, “μολυσμένη” με κάτι ψηφιακό που απωθεί τους άλλους και κρατούν απόσταση από εμένα. Και ταυτόχρονα φοβήθηκα, ότι αν μιλήσω και διαμαρτυρηθώ, αυτές οι δυνάμεις θα προσπαθήσουν να με απαξιώσουν, θα υπονοήσουν ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να στοχοποιηθώ, ότι έχω κάνει κάτι κακό», είπε στη συνέχεια.

«Αναζήτησα τι μπορώ να κάνω. Είπα, “είμαι θύμα εγκλήματος. Σίγουρα το κράτος θα έρθει να με υποστηρίξει, θα μου δώσει τις οδούς για να αναζητήσω την λογοδοσία των υπευθύνων”. Δυστυχώς, δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα. Προς μεγάλη μου απογοήτευση, μετά την αποκάλυψη της πρώτης περίπτωσης ταυτόχρονης παγίδευσης με Predator και υποκλοπής από την ΕΥΠ αυτή του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, η κυβέρνηση νομοθέτησε την απαγόρευση στη δυνατότητα ενημέρωσης των ατόμων που στοχοποιήθηκαν από το λογισμικό».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έγινε τυχαία η νομοθέτηση της μη ενημέρωσης με το ξέσπασμα του σκανδάλου» είπε χαρακτηριστικά ενώ δεν εμφανίστηκε αισιόδοξη για το αν θα μάθω ποτέ το γιατί παρακολουθούταν. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τη χρήση του λογισμικού Predator σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη ή στην περίπτωση του Σουδάν, όπου άνθρωποι πεθαίνουν και όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από τη μύτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχθηκε από τα μέλη της επιτροπής PEGA, η Σόφι ιντ βελντ αναφέρθηκε σε συνέντευξη της Άρτεμις Σίφορντ σε γυναικείο περιοδικό τον Μάρτιο του 2021 σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και την αναφορά της σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από πολιτικό και ρώτησε την Σίφορντ αν πιστεύει ότι αυτό συνδέεται με την παρακολούθησή της καθώς αυτή συνέβη λίγους μήνες μετά.

Όπως περιέγραψε η Σίφορντ, «η σεξουαλική παρενόχληση στην πολιτική είναι μεγάλο ζήτημα παντού. Είχα μιλήσει για να υπογραμμίσω τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεν βλέπω όμως γιατί αυτό θα ήταν λόγος που θα οδηγούσε στην παρακολούθησή μου».

«Αν κάποιος είχε πρόσβαση στην εξουσία, το διάβασε και θεώρησε ότι ξέρω συγκεκριμένα πράγματα για παρενόχληση στην πολιτική και σκέφτηκε να την παρακολουθήσουμε, δεν είναι απίθανο.» ανέφερε σχετικά, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε κάποια αναφορά σε συγκεκριμένο πρόσωπο.

Σε άλλο σημείο, τόνισε πως θα την έθλιβε αν το άρθρο σχετίζεται με την παρακολούθησή της. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται ενώ, όπως είπε μιλάει για χαρακτηριστικά και εμπειρίες, γενικές, από άλλα περιβάλλοντα όπως το εργασιακό της, για άντρες σε θέσεις εξουσίας.

Παράλληλα, περιέγραψε ότι οι αρμοδιότητές της στον τομέα του security της META δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο με πολιτικά πρόσωπα. Αλλά και το timing της απόκτησης της εν λόγω θέσης της δεν ταιριάζει. Όπως είπε «δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι άλλοι εργαζόμενοι παρακολουθούνταν, καταλήγω στο ότι απλά έγινε επειδή είμαι Ελληνίδα».

Κατά τη διάρκεια των απαντήσεών της στις ερωτήσεις που δέχτηκε, υπογράμμισε πως κανείς από την κυβέρνηση δεν επικοινώνησε μαζί της και προχώρησε στην εκτίμηση πως το καλύτερο σενάριο στην υπόθεση είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει να τους αγνοεί όπως και τώρα.

Σε άλλο σημείο, τόνισε πως δεν της αρέσει να φέρνει κακά νέα για την κυβέρνηση, που υποστήριζε με δημόσιες τοποθετήσεις της στην αρχή της διακυβέρνησής της.

Πριν την ολοκλήρωση της κατάθεσης, η Σόφι ιντ βελντ διατύπωσε το ερώτημα αν η Σίφορντ πιστεύει πως οι άνθρωποι εντός της κυβέρνησης ή του κράτους που προχώρησαν στην παρακολούθησή της φοβήθηκαν για ενδεχόμενη διαρροή κάποιας υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης στη δημοσιότητα που θα τους βλάψει λόγω της συνέντευξής της.

Στην απάντησή της, η ίδια είπε ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν και το χαρακτήρισε το χειρότερο σενάριο. «Πολλοί θα μπορούσαν να είναι γιατί σίγουρα είναι θέμα που άπτεται της πολιτικής στην Ελλάδα. Είναι πιθανό επίσης να πιστεύουν ότι μπορεί να έχω κάτι για τους αντιπάλους τους και να με παρακολουθούν.» σημείωσε.

news247.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ