Κατερίνα Χέλμη: Έδωσε ένα μήνα πριν «φύγει» το σπίτι στην Πορταριά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να γίνει βιβλιοθήκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χθες ήρθε στο φως άλλη μια αποκάλυψη για το μεγαλείο της ψυχής της, καθως έναν μήνα προτού φύγει από τη ζωή ένιωσε να εκπληρώνει άλλη μια επιθυμία της, κλείνοντας και την τελευταία εκκρεμότητα φιλανθρωπίας. Η τελευταία τεράστια δωρεά της, λοιπόν, αφορούσε το σπίτι της στην Πορταριά, το οποίο θα γίνει βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Η «Espresso», με πρωτοσέλιδό της, ένα 24ωρο μετά τον χαμό της ηθοποιού είχε αποκαλύψει τις φιλανθρωπίες της μεγάλης πρωταγωνίστριας και του συζύγου της, ιστορικού και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου. Η είδηση του θανάτου της, όμως, συγκίνησε ιδιαιτέρως και τους κατοίκους του χωριού Πορταριά Πηλίου, καθώς η αγαπητή ηθοποιός και ο εκλιπών σύζυγός της διατηρούσαν σπίτι εκεί. Ηταν το καταφύγιό τους από τότε που γνωρίστηκαν μέχρι και πριν από λίγες μέρες που έφυγε από τη ζωή. Μάλιστα, η Κατερίνα Χέλμη δώρισε το σπίτι αυτό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να μετατραπεί σε βιβλιοθήκη, κάνοντας πράξη την επιθυμία του αγαπημένου της συζύγου.

Στην ταινία «Νόμος 4000» με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και την Ελένη Ζαφειρίου

Για τη Χέλμη αλλά και τον Σβολόπουλο, στενό φίλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διευθυντή του Ιδρύματος Καραμανλή, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο Γιάννης Κερασιώτης, επαγγελματίας στον χώρο της ξυλείας, πρώην πρόεδρος και δημοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Μακρινίτσας, αποκαλύπτοντας και την τελευταία μεγάλη δωρεά της. «Η γνωριμία μου ξεκίνησε με τον σύζυγό της Κωστή Σβολόπουλο πριν από 30 χρόνια και ήταν αρχικά επαγγελματική, γιατί έφτιαξα τα ξυλουργικά στο σπίτι στην Πορταριά.

Ομως, όπως με τους περισσότερους πελάτες, είχαμε αποκτήσει σχέσεις προσωπικές και φιλικές. Την Κατερίνα τη γνώρισα ύστερα από χρόνια. Ηταν ένας εξαιρετικός σύντροφος για τον Κωστή Σβολόπουλο, έδινε χαρά ο ένας στον άλλον. Ηταν ευγενικοί και οι δύο. Η Κατερίνα ανέβαζε το ηθικό όλων των ανθρώπων με το χαμόγελο που είχε. Είχε μια συμπεριφορά ανθρώπου που χάριζε ζωή, ήταν τόσο γενναιόδωρη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κερασιώτης.

Η ηθοποιός στα «Κόκκινα φανάρια»

Η τελευταία συνάντηση

Η τελευταία του συνάντηση με τη Χέλμη ήταν πριν από περίπου έναν μήνα. Η ηθοποιός έκατσε στην Πορταριά για μία εβδομάδα και επέστρεψε στην Αθήνα, με σκοπό να έρθει ξανά στο Πήλιο ώστε να γίνουν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Επιθυμία του συζύγου της ήταν να δοθεί το σπίτι τους στο πανεπιστήμιο για να γίνει βιβλιοθήκη. Μετά τον θάνατό του η Κατερίνα κατάφερε και ολοκλήρωσε αυτή την επιθυμία. Ελεγε ότι “εδώ είναι πραγματικά ησυχαστήριο για τους φοιτητές που μπορούν να πάρουν μόρφωση”, ενώ μετέφερε το καλοκαίρι τα εκατοντάδες βιβλία που είχε» πρόσθεσε ο κ. Κερασιώτης.

«Η γνωριμία μας ήταν πολύ μεγάλη, με πολλές χαρές και ευτυχισμένες ώρες. Η Κατερίνα αγαπούσε όλο τον κόσμο. Δεν ήταν καθόλου απρόσιτη. Δεν γνώριζε όλους τους ανθρώπους της Πορταριάς και της Μακρινίτσας, αλλά έβλεπε, ήξερε ότι κάποιος είναι από εκεί και καθόταν κι έπιανε κουβέντα. Ηταν πολύ ευχάριστος άνθρωπος. Στο σπίτι στην Πορταριά ερχόταν Χριστούγεννα, Πάσχα και το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια, επειδή ο σύζυγός της είχε ένα πρόβλημα υγείας, ερχόταν μόνο το καλοκαίρι, αλλά ερχόταν στις γιορτές τακτικά.

Τώρα που είχε μείνει μόνη μάς επισκεπτόταν για λίγες ημέρες» σημείωσε ο κ. Κερασιώτης, προσθέτοντας πως ήταν πολύ χαρούμενη για τη δωρεά του σπιτιού της στο πανεπιστήμιο, καθώς έτσι υλοποιούσε την επιθυμία του «καθηγητή», όπως έλεγε χαρακτηριστικά τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Σβολόπουλο. Μάλιστα, στη σύζυγο του κ. Κερασιώτη είχε εκμυστηρευτεί ότι, εφόσον ολοκλήρωσε την επιθυμία του συζύγου της, ήταν έτοιμη να φύγει από τη ζωή. Ο κ. Κερασιώτης μίλησε, όμως, και για τη σχέση του ζευγαριού, μια σχέση γεμάτη αγάπη και θαυμασμό.

Η εμβληματική Κατερίνα Χέλμη

Από το δημοτικό

«Η γνωριμία της Κατερίνας με τον Κωστή ήταν από το δημοτικό σχολείο, μετά ο Κωστής παντρεύτηκε με την πρώτη του σύζυγο κι όταν χώρισε, συναντήθηκαν» ανέφερε, ενώ, αν και ανήκαν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, δεν μπήκε ποτέ αυτό ανάμεσά τους. «Ο Σβολόπουλος ήταν ήπιων τόνων, όταν ήμουν πρόεδρος στην κοινότητα παρουσιάσαμε βιβλίο για το Πήλιο και ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές, ως ιστορικός. Εκεί άκουγε κανείς την ομιλία του και δεν έβλεπε μονόπλευρη παρουσίαση. Γενικά ήταν ήπιος και όταν ήθελε να δώσει απάντηση ή συμβουλή, σκεφτόταν πάρα πολύ» σημείωσε ο κ. Κερασιώτης και θύμισε ότι η Κατερίνα Χέλμη ήταν υποψήφια για το Τοπικό Συμβούλιο Πορταριάς με τον συνδυασμό του Πάνου Σκοτινιώτη.

Ωστόσο, για την ηθοποιό δεν ήταν η πρώτη της φορά που ασχολούνταν με την πολιτική, καθώς δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων – Καλλιτεχνών. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενώ επί Δημήτρη Μπέη στην Αθήνα ήταν η πρώτη πλειοψηφούσα σύμβουλος στην Πλάκα, που ήταν η γειτονιά της.

Μάλιστα, ο κ. Κερασιώτης, βαθιά θλιμμένος για τον χαμό της αγαπημένηςτου φίλης και μεγάλης πρωταγωνίστριας, έγραψε μεταξύ άλλων στα social media: «Ηταν ένας υπέροχος άνθρωπος, που σε κέρδιζε, από την πρώτη επαφή, με το βλέμμα της, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια και τη σκέψη της. Αγαπούσε ιδιαίτερα την Πορταριά, όπου περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου, μαζί με τον σύζυγό της, τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019».

Να αναφέρουμε πως η πολυαγαπημένη της ανιψιά, κόρη του αδελφού της, ήρθε από τη Γερμανία με σκοπό να τακτοποιήσει εκείνη όλα τα διαδικαστικά για το τελευταίο «αντίο» στην αγαπημένη της θεία. Ηταν, άλλωστε, και ο μοναδικός στενός συγγενής που είχε η μεγάλη πρωταγωνίστρια σε αυτή τη ζωή. Η σπουδαία ηθοποιός θα ταφεί δίπλα στον σύζυγό της Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, εκπληρώνοντας έτσι και την τελευταία της επιθυμία να βρίσκονται για πάντα μαζί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ