Σάλος με σκάνδαλο σε υποκατάστημα συστημικής τράπεζας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρέχουν και δεν φτάνουν στα ανώτερα κλιμάκια συστημικής τράπεζας για να μειώσουν τους κραδασμούς από τη μεγάλη κομπίνα τύπου “Καρουζέλ”, που είχε στηθεί σε υποκατάστημά της στην Αργυρούπολη.

Πρωταγωνιστής ο διευθυντής του υποκαταστήματος, ο οποίος ήδη τέθηκε σε διαθεσιμότητα και φέρεται να δωροδοκήθηκε από “επιχειρηματία” γνωστό εδώ και χρόνια στην πιάτσα για τις κομπίνες που στήνει με εταιρείες- φαντάσματα, που εκδίδουν εικονικά τιμολόγια, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιώνεται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή τη φορά, ο “επιχειρηματίας” έστησε στην αρχή ένα λογιστικό γραφείο στον Πειραιά με συνεταίρο έναν παλιό γνώριμο των διωκτικών αρχών στις απάτες αρμενικής καταγωγής. Στη συνέχεια, άνοιξε και ένα δεύτερο λογιστικό γραφείο στη Νέα Ιωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, εν αγνοία του συνεταίρου του.

Μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Αργυρούπολη, το λογιστικό γραφείο του Πειραιά σταμάτησε τις συναλλαγές και έκλεισε τις εικονικές εταιρείες.

Αντίθετα, το λογιστικό γραφείο της Νέας Ιωνίας, συνεχίζει τις “μπίζνες” διαδίδοντας ότι έχει “κυβερνητικές πλάτες”.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα είχε ανοίξει πληθώρα εικονικών εταιρειών και εξέδιδε τιμολόγια σε επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες και πολύ γνωστή κατασκευαστική εταιρεία.

Έτσι, οι εικονικές εταιρείες καρπώνονταν τον ΦΠΑ και τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ οι επιχειρήσεις εμφάνιζαν ανύπαρκτα έξοδα για να έχουν μειωμένη φορολογία.

Τις συναλλαγές τους τις νομιμοποιούσαν στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Αργυρούπολη, φτάνοντας στο σημείο οι εικονικές εταιρείες να καταθέτουν χρήματα και έπειτα από μία ώρα να παίρνουν επιταγές ημέρας.

Η κομπίνα αποκαλύφθηκε στα πλαίσια του γενικού ελέγχου που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας κι αφού «καρφώθηκε» εκ των έσω από δυσαρεστημένη υπάλληλο.

Τώρα, η έρευνα της υπόθεσης έχει περάσει στην αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ, ενώ έχει επιληφθεί και ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Πάντως, ο επιχειρηματίας, που είναι ο ιθύνων νους στο στήσιμο της απάτης, δεν φαίνεται να ανησυχεί μήπως και καταλήξει σε κάποιο κελί του Κορυδαλλού, επικαλούμενος… τις υψηλές γνωριμίες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ