Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Η Ευρώπη θέλει να δεκαπλασιάσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον δεκαπλασιασμό της παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα ως το 2050 σχεδιάζουν εννιά ευρωπαϊκές χώρες, οι ηγέτες των οποίων συναντώνται σήμερα στην Οστάνδη για να υπογράψουν το φιλόδοξο σχέδιο.

Στη σύνοδο κορυφής των εννιά στην βελγική πόλη θα μετάσχουν επτά ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Δανία και Λουξεμβούργο), της Βρετανίας και της Νορβηγίας.

Την πρωτοβουλία για τη «Σύνοδο Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας», είχε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο, με στόχο την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. «Ο φιλόδοξος στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας στα 300 γιγαβάτ (GW) μέχρι το 2050», είπε ο Ντε Κρο, που σημαίνει 10 φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή δυναμικότητα. Η πρόβλεψη για το 2030 είναι τουλάχιστον τετραπλασιασμός του σημερινού στόλου.

Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει 14 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας,η Γερμανία 8 GW, ενώ η δυναμικότητα της Δανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας είναι μεταξύ 2 και 3 GW και της Γαλλίας και της Νορβηγίας περίπου 0,5 GW.

Στη ρηχή Βόρεια Θάλασσα, οι ανεμογεννήτριες «μπορούν να εγκατασταθούν σε μεγάλους αριθμούς, όχι πολύ μακριά από την ακτή, επιτρέποντας την παραγωγή πολλής πράσινης ενέργειας», τονίζει από την πλευρά της η γαλλική προεδρία. «Οι τάξεις μεγέθους είναι γιγαντιαίες. Για τη Γαλλία, όπως και για τους γείτονές μας, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα είναι πιθανώς μεταξύ 2030 και 2050 η κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, πολύ μπροστά από την ηλιακή και την χερσαία αιολική ενέργεια», αναφέρει εκπρόσωπος του προέδρου Μακρόν.

Η Ε.Ε. συμφώνησε πρόσφατα να διπλασιάσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενεργειακή της κατανάλωση έως το 2030 για να το αυξήσει στο 42,5%, ιδίως με την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για υποδομές.

Οι στόχοι της Οστάνδης είναι επιτεύξιμοι «επειδή η Ευρώπη διαθέτει τεχνολογική και βιομηχανική πρωτοπορία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια», αλλά «υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης για την υποστήριξη της ανάπτυξης των αλυσίδων παραγωγής», λέει ο Πιέρ Ταρντιέ της βιομηχανικής ομοσπονδίας WindEurope. «Δεν παράγουμε αρκετά από ορισμένα κρίσιμα στοιχεία σήμερα. Πολλά κονδύλια πηγαίνουν στην καινοτομία, αλλά η πρόκληση είναι να επενδύσουμε σε υπάρχουσες δομές παραγωγής, η δυναμικότητα των οποίων πρέπει να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί. Οι κατασκευαστές στροβίλων λειτουργούν επί του παρόντος με ζημιές, πλήττονται σκληρά από τις υλικοτεχνικές διακοπές μετά τον Covid, απαιτείται εφάπαξ δημόσια υποστήριξη», πρόσθεσε ο Ταρντιέ.

Περίπου 250.000 θέσεις εργασίας

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα δημιουργήσει 250.000 θέσεις εργασίας το 2030, σε σύγκριση με 80.000 σήμερα. Μια άλλη δυσκολία: η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές κρίσιμων υλικών (σπάνιες γαίες κ.λπ.), ιδιαίτερα από την Κίνα.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πρέπει κάθε χρόνο να κατασκευάζει εντός πέντε ετών το ισοδύναμο αιολικής ενέργειας των 20 GW από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, από 7 GW που είναι σήμερα. Το συνολικό κόστος υπόσχεται να είναι κολοσσιαίο: στα τέλη του 2020, οι Βρυξέλλες υπολόγισαν τις επενδυτικές ανάγκες σε 800 δισεκατομμύρια ευρώ εάν η ΕΕ στόχευε μόνη της 300 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2050.

Οι οικολογικές ΜΚΟ καλούν τις κυβερνήσεις πάντως να πραγματοποιήσουν περιβαλλοντικές μελέτες για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και η WindEurope επισημαίνει τους περιορισμούς που συνδέονται με την αλιεία και τις μεταφορές.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ