Σήμα κινδύνου από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τους γιατρούς της άγονης γραμμής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) το ζήτημα των των παραιτήσεων γιατρών από τις μονάδες υγείας στις άγονες περιοχές της χώρας και της απροθυμίας προσέλευσης τους σε αυτές. Την περασμένη εβδομάδα ο γιατρός Αθανάσιος Κοντάρης δήλωσε την παραίτηση του από τη Σέριφο όπου υπηρετούσε καθώς η αδιαφορία της κυβέρνησης τον είχε φτάσει στο «αμήν».

«Τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους ιδιώτες γιατρούς των περιοχών αυτών, ούτε με μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από μονάδες των αστικών κέντρων, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο ΠΙΣ.

Το αποτέλεσμα της αδιαφορίας όσο και αν ο κ. Πλεύρης λέει πως η κατάσταση στην δημόσια υγεία είναι μια χαρά είναι οι πολίτες των περιοχών αυτών να αισθάνονται ότι αφήνονται στην τύχη τους ενώ οι δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες εργασίας των ιατρών που έχουν μείνει πίσω.

Η πρόταση του ΠΙΣ

Ο ΠΙΣ είχε στείλει στις αρχές Φεβρουαρίου στους Υπουργούς Υγείας, ολοκληρωμένη επικαιροποιημένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά οικονομικά, φορολογικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε αυτές τις περιοχές.

Η πρόταση δε καλύπτει τόσο τους υπηρετούντες όσο και τους νέους γιατρούς.

Το στοιχείο που προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη είναι ότι το κράτος εξακολουθεί να καταβάλει το επίδομα αγόνου με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν μηδαμινό.

Έτσι για τον υπολογισμό του μηναίου επιδόματος αγόνου θεωρείται ότι ο μισθός:

Επιμελητή Β΄ είναι 142,56 ευρώ,
Επιμελητή Α΄ 178,20 ευρώ,
Διευθυντή 225,71 ευρώ

και επί αυτών των θεωρητικών μισθών εφαρμόζεται το 8 έως 50% για το επίδομα αγόνου, το οποίο ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112,85 ευρώ!

Για την προβλεπόμενη αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου, ώστε να συνδέεται με τον τωρινό βασικό μισθό των γιατρών, η ΚΥΑ που προβλέπεται στο άρθρο 54Ε του νόμου 4999/23 έχει καθυστερήσει.

Καταλήγοντας ο ΠΙΣ ζητά να εκδοθεί άμεσα η νέα ΚΥΑ ώστε να χορηγηθεί το επίδομα αγόνου στους δικαιούχους γιατρούς ΕΣΥ αφορολόγητο και με βάση τους σημερινούς βασικούς μισθούς ΕΣΥ που ισχύουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ