Ακης Τσελέντης για το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκια: Ένας Πυρηνικός Αρμαγεδώνας στην αυλή μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
«Ένας Πυρηνικός Αρμαγεδώνας στην αυλή μας και εμείς περί άλλων τυρβάζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου, μία ημέρα μετά την 37η επέτειο από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνομπίλ και την τραγωδία που επακολούθησε, η Τουρκία με τη στήριξη της Ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom, ξεκινά τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, μια περιοχή που είναι έντονα σεισμογόνος, με συχνή σεισμική δραστηριότητα και αυτό έχει αποδειχθεί, πρόσφατα μάλιστα.

Οι κίνδυνοι από τυχόν ατύχημα ή σεισμό, στον εν λόγω πυρηνικό σταθμό, λαμβάνοντας υπόψη εμπειρίες του παρελθόντος και την ιστορία τόσο των κατασκευαστών, όσο και των διαχειριστών, είναι μεγάλοι και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για το περιβάλλον, για το νερό, το έδαφος, τον αέρα και το υπέδαφος και θανατηφόρες για τον άνθρωπο.
Εκτός από τους ανθρώπους σ’ αυτή την περιοχή της Τουρκίας, κινδυνεύουν γειτονικές χώρες και γειτονικοί λαοί και ιδιαιτέρως η Κύπρος, που απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από το Άκκουγιου.

Πρέπει όλα Ελληνικά κόμματα να αναλάβουν συλλογικά δράση το συντομότερο δυνατό, με παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (ήδη καθυστερήσαμε υπερβολικά) πριν να είναι πολύ αργά. Φωνάζω 4 χρόνια για αυτή την επικίνδυνη ενέργεια των Τούρκων αλλά φοβάμαι ότι τώρα ελάχιστα μπορούν να γίνουν. Τουλάχιστον να πεισθούν οι Τούρκοι να αυξήσουν τα επίπεδα ασφαλείας.

Η Ρωσία δεν είναι σεισμογενής χώρα για αυτό και η Ρωσική εταιρεία που το κατασκεύασε δεν έδωσε την δέουσα σημασία σε θέματα σεισμικής επικινδυνότητας. Το εργοστάσιο έγινε σε μια από τις πλέον σεισμικά επικίνδυνες περιοχές της Τουρκίας (που έδωσε και τον πρόσφατο φονικό σεισμό) ενώ δεν ελήφθη υπ όψη ένα παρακλάδι του ρήγματος που γειτνιάζει με το Πυρηνικό εργοστάσιο.

Όσο για αυτούς που ισχυρίζονται ότι τα Πυρηνικά εργοστάσια είναι σεισμικά άτρωτα σας θυμίζω τι έγινε στην Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, μια χώρα με την καλύτερη αντισεισμική μηχανική. Μπορεί το εργοστάσιο να άντεξε στο σεισμό αλλά στη σχεδίαση δεν είχε υπολογιστεί σωστά η επικινδυνότητα αστοχίας λόγω τσουνάμι. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο Άκκουγιου που η περιοχή αυτή έχει αντίστοιχη επικινδυνότητα και δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάποια σχετική μελέτη.

Δεν πρέπει να αφεθεί η Τουρκία να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και κυρίως τον άνθρωπο, με την πυρηνική μπαρουταποθήκη που εγκατέστησε στην αυλή μας.

(**) https://www.bbc.co.uk/…/specials/1228_nuclear/page5.shtml

ΔΗΜΟΦΙΛΗ