Ιρανοί κομάντος κατέλαβαν τουρκικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε πετρέλαιο στις ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιδρομή με ελικόπτερο πραγματοποίησαν σήμερα μασκοφόροι κομάντο του ιρανικού ναυτικού, οι οποίοι και κατέλαβαν ένα δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο μετέφερε αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, καταδρομείς φαίνονται να κατεβαίνουν με σχοινιά στο κατάστρωμα του τάνκερ «Advantage Sweet» από ένα ελικόπτερο που αιωρείται, ενώ σε μια φωτογραφία φαίνεται ένας από αυτούς να πανηγυρίζει, προφανώς μετά την κατάληψη του πλοίου, υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα.

Η ιρανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως η κατάληψη του τάνκερ έγινε επειδή αυτό εμβόλισε χτες ένα ιρανικό σκάφος, τραυματίζοντας μέλη του πληρώματος, κάτι το οποίο, όμως, παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η συγκεκριμένη «κατάσχεση» ήταν τουλάχιστον το πέμπτο εμπορικό πλοίο που κατέλαβε η Τεχεράνη τα τελευταία δύο χρόνια. «Η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας στα περιφερειακά ύδατα, αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της θάλασσας και την παγκόσμια οικονομία», τόνισε, καλώντας την ιρανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωσή του.

tanker ADVANTAGE SWEET
(πηγή φωτο: marinetraffic.com)

Η τουρκική εταιρεία Advantage Tankers που διαχειρίζεται το δεξαμενόπλοιο «Advantage Sweet», με πλήρωμα 24 Ινδούς, σε δήλωσή της αναγνωρίζει ότι αυτό «συνοδευόταν από το ιρανικό ναυτικό σε ένα λιμάνι, βάσει διεθνούς διαμάχης». «Η ασφάλεια και η ευημερία των πολύτιμων μελών του πληρώματος μας είναι η Νο.1 προτεραιότητά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, όπου σημειώνεται, επίσης, πως «παρόμοιες εμπειρίες δείχνουν ότι τα μέλη του πληρώματος πλοίων που έχουν ληφθεί υπό τέτοιες συνθήκες, δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ