Σας νικήσαμε τέρατα: 28 Απριλίου 1944, γράφεται μια απο τις πιο ηρωικές σελίδες της αντίστασης του Ελληνικού λαού ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Σας νικήσαμε τέρατα!”: Σαν σήμερα, 28 Απριλίου 1944, γράφεται μια απο τις πιο ηρωικές σελίδες της αντίστασης του Ελληνικού λαού ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. 200 ταγματασφαλίτες και ναζί, με βαρύ οπλισμό, περικυκλώνουν, μετα απο προδοσία, ένα μικρό σπίτι επί της οδού Αγρέων στον Υμηττό, που ήταν αποθήκη του ΕΛΑΣ.

23D06CED 7CD9 4395 B0CF 8BB9593B2936

Μέσα στο σπίτι βρίσκονται τρείς ΕΠΟΝιτες: Ο 18χρονος Δημήτρης Αυγέρης, διμοιρίτης του ΕΛΑΣ,ο 17χρονος Κώστας Φολτόπουλος, μαχητής του ΕΛΑΣ στη διμοιρία Αυγέρη και ο 17χρονος Θανάσης Κιοκμενίδης, επίσης μαχητής του ΕΛΑΣ στη διμοιρία Αυγέρη.

Image
Οι εγκληματίες των Ταγμάτων Ασφαλείας κάλεσαν τους ΕΛΑΣίτες να παραδοθούν, διαφορετικά,θα έβαζαν φωτιά στην αποθήκη.Οι τρείς μαχητές όχι μόνο δεν παραδόθηκαν, αλλά ξεκίνησαν μια λυσσαλέα μάχη,μην αφήνοντας κανένα να προσεγγίσει ούτε την είσοδο του μικρού σπιτιού, κρατώντας τους επιδρομείς σε απόσταση 500 μέτρων.
Image
Για ώρες, οι τρείς νεαροί μαχητές σταμάτησαν εκατοντάδες ταγματασφαλίτες. Οι ταγματασφαλίτες ζήτησαν ενισχύσεις από τους Γερμανούς. Σε λίγο φτάνουν ενισχύσεις με πολυβόλα, όλμους και ένα αντιαρματικό. Τα πολεμοφόδια των ΕΠΟΝιτών τελείωναν.
Image
Ο Κώστας Φολτόπουλος είχε ανέβει στο πατάρι, για να επιβλέπει την κατάσταση. Οι άλλοι δύο βρίσκονταν κάτω. Ο οπλισμός του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να πέσει στα χέρια του εχθρού. Ετσι, ο ένας καταστρέφει τον οπλισμό κι ο άλλος μένει μόνος να αντιπαλεύει τους φασίστες. Πρώτος φαίνεται ότι έπεσε ο Θάνος Κιοκμενίδης.
Image
Μετά από λίγο, μια ριπή χτυπάει στο κεφάλι και σκοτώνει τον Κώστα Φολτόπουλο. Ο Αυγέρης, μόνος πια, συνεχίζει να αμύνεται. Οι φασίστες βάζουν φωτιά στο σπίτι, που τυλίγεται στις φλόγες. Ο Δημήτρης Αυγέρης, πνιγμένος απο τους καπνούς και χωρίς άλλες σφαίρες, επιχειρεί έξοδο φωνάζοντας:
Image
“Ζήτω το ΕΑΜ! Ζήτω ο ΕΛΑΣ! Σας νικήσαμε τέρατα!”. Δέχεται βροχή απο σφαίρες και σωριάζεται κάτω.Όταν μπήκαν οι ναζί στο σπίτι και είδαν πόσοι ήταν μέσα, δεν πίστευαν στα μάτια τους.Τους είχαν σταματήσει για ώρες-με πολλούς νεκρούς- τρία παιδιά.
Image
Ο λαός τίμησε τους τρείς μαχητές και έκανε το, καμένο και χιλιοτρυπημένο από το αντιαρματικό και τα πολυβόλα, σπίτι τόπο προσκυνήματος. Οι γύρω τοίχοι, μέσα και έξω, γέμισαν επιγραφές: “Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού, γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου κι ορκίσου εκδίκηση”,
Image
“Εδώ μέσα έπεσαν ηρωικά οι Δημήτρης Αυγέρης, Κώστας Φολτόπουλος, Θανάσης Κιοκμενίδης–ΕΠΟΝ” κ.α. Η ποιήτρια της Αντίστασης Σοφία Μαυροειδή–Παπαδάκη λίγο αργότερα έγραψε το ποίημα “Σαν Θρύλος”, για τη θυσία των τριών ΕΠΟΝιτών.
Image

ΔΗΜΟΦΙΛΗ