Η Νέα Ζηλανδία θέλει να αποκοπεί από την Κοινοπολιτεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Νέα Ζηλανδία δεν θα ήθελε να εξαρτάται  πλέον από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα προτιμούσε να γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς δήλωσε ότι υποστηρίζει προσωπικά μια «δημοκρατία» για τη χώρα του, αλλά ως ηγέτης δεν είναι αυτή η αλλαγή που θέλει να κάνει.

Ο Χίπκινς, ο οποίος θα παραστεί στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Αγγλίας, δήλωσε: «Με τον καιρό η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να γίνει μια εντελώς ανεξάρτητη χώρα και θα σταθεί στα πόδια της όπως  πρακτικά κάνει. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να αντικαταστήσει τον Γενικό Κυβερνήτη με έναν αρχηγό κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά υποδαυλίζοντας τις κοινωνικές τάσεις που ακούγονται τελευταία.

«Ιδανικά, με τον καιρό, η Νέα Ζηλανδία θα γίνει μια πλήρως ανεξάρτητη χώρα, θα σταθεί στα πόδια μας στον κόσμο, όπως κάνουμε σε γενικές γραμμές τώρα», είπε ο Χίπκινς.

1

The Guardian

Η Νέα Ζηλανδία, πρώην βρετανική αποικία, είναι αυτοδιοικούμενη, αλλά ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ διατηρεί σε μεγάλο βαθμό έναν τελετουργικό ρόλο ως αρχηγός κράτους και βασιλιάς. Ο βασιλιάς Κάρολος εκπροσωπείται στη Νέα Ζηλανδία από έναν γενικό κυβερνήτη.

Το 2021, τα Μπαρμπάντος επέλεξαν να γίνουν δημοκρατία. Το 2022, η Τζαμάικα δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιδιώξει την ανεξαρτησία της. Τον Φεβρουάριο, η Αυστραλία αποφάσισε να αφαιρέσει τον μονάρχη από τα τελευταία τραπεζογραμμάτια της, αν και η εικόνα του βασιλιά Καρόλου αναμένεται να εμφανίζεται στα νομίσματα.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ