Τουρκία: Τι ζητούν οι Κούρδοι για να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο εβδομάδες πριν από τις 14 Μαΐου, ημέρα των τουρκικών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας υπό την ηγεσία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών ανακοίνωσε τη ρητή υποστήριξή της στον υποψήφιο της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις προεδρικές εκλογές, γράφει ο αρθρογράφος Μαχμούτ Αλούς στην Al Jazeera.

Η ανακοίνωση αυτή δεν προκάλεσε έκπληξη, γιατί τα δύο κόμματα είχαν ήδη ανοίξει το δρόμο για αυτήν τον τελευταίο καιρό, στο επίπεδο των ανακοινωθέντων και απροειδοποίητων συναντήσεων που τους έφεραν κοντά ή στο επίπεδο του φιλικού πολιτικού λόγου μεταξύ των δύο κομμάτων. 

Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή η στήριξη παρέμεινε απροειδοποίητη την περασμένη περίοδο για διαφορετικά κίνητρα και υπολογισμούς των δύο κομμάτων εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της ανακοίνωσής της, λίγες μέρες πριν τις εκλογές και τις πιθανές επιπτώσεις της στο εκλογικό «statusquo», ιδίως στο το μέτωπο της αντιπολίτευσης.

Στους υπολογισμούς, τόσο του Κιλιτσντάρογλου όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), αυτή η υποστήριξη υποτίθεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στις προεδρικές εκλογές υπέρ του, από τον πρώτο γύρο. 

Στην πραγματικότητα η υποστήριξη του HDP στον Κιλιτσντάρογλου ενισχύει τη θέση του στον ανταγωνισμό με τον Ερντογάν, αλλά δεν είναι επίσης χωρίς κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε αντιπαραγωγικά αποτελέσματα, όπως επισημαίνεται.

Οι απολυμένοι Δήμαρχοι και το κουρδικό ζήτημα

Η ανακοίνωση υποστήριξης του HDP στον Κιλιτσντάρογλου δείχνει ότι τα δύο κόμματα έχουν βάλει τις τελευταίες πινελιές στη μεταξύ τους συμμαχία και έχουν καταλήξει σε κοινή προσέγγιση σε βασικά ζητήματα.

Αναφέρονται ιδιαίτερα, εφόσον ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει στις εκλογές, να προβεί σε ακυρώσεις των  αποφάσεων αποπομπής των δημάρχων  σε δήμους στις ανατολικές επαρχίες με κουρδική πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι οι Κούρδοι δήμαρχοι αποπέμφθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της σύνδεσής τους με το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την αποδοχή της εκ νέου εισαγωγής του κουρδικού ζητήματος στη Βουλή προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό.

Η κουρδική αυτονομία και η παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Αλλά τα πιο σημαντικά αιτήματα του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, όπως η επίτευξη τοπικής αυτονομίας στις περιοχές με κουρδική πλειονότητα και η παύση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του παράνομου Εργατικού Κόμματος και του συριακού παραρτήματος του, τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, παραμένουν τα πιο σημαντικά και ευαίσθητα στη συμφωνία.

Ο Κιλιτσντάρογλου δεν συμφώνησε ρητά σε τέτοια αιτήματα, γιατί μια τέτοια συμφωνία θα οδηγούσε ξανά στην κατάρρευση της συμμαχίας των έξι κομμάτων και θα απόβαινε σε βάρος της αντιπολίτευσης να κερδίσει τις εκλογές.

Ωστόσο, η δήλωση του κουρδικού κόμματος υπέρ του Κιλιτσντάρογλου δίνει την εντύπωση ότι έλαβε δεσμεύσεις από αυτήν να αποδεχθεί τα άλλα αιτήματά της ή – τουλάχιστον – να προετοιμαστεί να το συζητήσει μετά τις εκλογές εάν χάσει ο Ερντογάν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εθνικιστικές φωνές που αντιτίθενται στη συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου με το κουρδικό κόμμα μπορεί να απαντήσουν σε αυτή τη συμμαχία ψηφίζοντας τον Ερντογάν σε δεύτερο γύρο, όπως σημειώνεται.

Ο αρθρογράφος σημειώνει χαρακτηριστικά: το καλύτερο σενάριο για τον Κιλιτσντάρογλου είναι οι εθνικιστικές φωνές που τον απορρίπτουν στο μέτωπο της αντιπολίτευσης να παραμείνουν ουδέτερες σε δεύτερο γύρο και το χειρότερο σενάριο είναι να αποφασίσουν να ψηφίσουν Ερντογάν.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ