17χρονος καταγγέλει ότι τον βίαζαν σε κατάστημα κράτησης νέων – Τον κακοποιούσαν καθημερινά – Όλα όσα κατήγγειλε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον απόλυτο εφιάλτη κατήγγειλε ότι βίωνε ένας 17χρονος, σε κατάστημα κράτησης νέων, στο Ηράκλειο, όπου οι άγριοι ξυλοδαρμοί και οι ομαδικοί βιασμοί είχαν γίνει καθημερινότητα.

Ο ανήλικος υποστηρίζει ότι τους έξι μήνες που παρέμεινε εκεί μέσα, έζησε τις χειρότερες στιγμές της ζωής του. «Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα. Ο ένας τελείωνε, ο άλλος ξεκινούσε», αποκαλύπτει το αγόρι, έχοντας στο πλευρό τους γονείς του. Καταγγέλλει ακόμα ότι η ομάδα των 5, τους οποίους κατονομάζει έναν προς έναν, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλο παιδί στο χώρο του μπάνιου.

Στις 20 Μαρτίου, τρεις ημέρες αφ’ ότου βγήκε από το ειδικό κατάστημα κράτησης, η μητέρα μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταγγείλει όσα της είχε εκμυστηρευτεί ο γιος της, μέσα στο αυτοκίνητο, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκιση του. Ο έφηβος κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή.

Το χρονικό της φρίκης

Το αγόρι πήγε σε κατάστημα κράτησης νέων μετά από σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο με τη μεγαλύτερη αδερφή του. Για τη μητέρα ήταν μία δύσκολη απόφαση, ωστόσο, θεώρησε πως θα γίνει για το καλό τους. Άλλωστε θα είχαν καθημερινή επικοινωνία. Ο ίδιος, 16,5 ετών τότε, ήταν ζωηρός και αντιδραστικός. Εκεί μέσα όμως αντιμετώπισε μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα, που έμελλε να του αλλάξει την ζωή.

Όπως εξηγεί, την πρώτη μέρα που μπήκε μέσα, του έκλεψαν τα ρούχα και τον εξανάγκασαν να παίξει ξύλο με συγκρατούμενο του. Ήταν το απαραίτητο τελετουργικό υποδοχής. «Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές» υποστηρίζει.

Απογοητευμένος και τρομαγμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με συγγενικό του πρόσωπο, όμως τα άλλα παιδιά το άκουσαν και τον έδειραν ξανά. Ζήτησε, όπως λέει, από τη δεύτερη μέρα να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας. Διέρρευσε στη φυλακή και δέχθηκε νέο ξυλοδαρμό, όπως καταγγέλλει: «Τέσσερα άτομα με έριξαν στο πάτωμα και αρχίσαν να με χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές. Με πατούσαν κάτω».

Ενδεικτικό του μαρτυρίου που βίωσε είναι το γεγονός ότι μία ημέρα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γονείς του ενημερώθηκαν για τον βάναυσο ξυλοδαρμό του κατόπιν δικής τους επιμονής καθώς το παιδί είχε να επικοινωνήσει μαζί τους τρεις ημέρες και είχαν αρχίσει να ανησυχούν.

Το αποκορύφωμα ήταν οι αποκαλύψεις για τους συνεχείς βιασμούς, που όπως καταγγέλλει, υπέμεινε μέσα στο κελί του από την «κλίκα» των πέντε. Σήμερα, δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ο 17χρονος δεν έχει «ξεμυτίσει» από το σπίτι του, είναι διαρκώς με τους δικούς του.

«Οι υπαίτιοι δράστες θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη»

Η μητέρα του 17χρονου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που κακοποίησαν το γιο της, ενώ εξαπολύει «πυρά» και σε εκείνους που δεν τον προστάτευσαν ως όφειλαν, ηθικά και θεσμικά.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Κοκοσάλης, παρακολουθεί στενά την πορεία της προανάκρισης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. «Γίναμε αποδέκτες άλλης μίας υπόθεσης παιδικής κακοποίησης με την έννοια της σεξουαλικής βίας που ασκήθηκε πάνω σε αυτό το παιδί στα πλαίσια ενός ελεγχόμενου φορέα, όπως είναι το ειδικό κατάστημα κράτησης των συγκεκριμένων νέων όπου για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε ο ανήλικος. Δυστυχώς, αν και έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της εναλλακτικής αντιμετώπισης των νεαρών παραβατών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη έως και τραγική» είπε και κατέληξε:

«Με το που αποφυλακίστηκε το παιδί βρήκε το θάρρος και εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του τα όσα βίωνε. Απευθύνθηκαν στην Ασφάλεια Ηρακλείου που διενεργεί προανάκριση και είμαστε σίγουροι ότι υπαίτιοι δράστες θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην ποινική δικαιοσύνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ