Επίθεση των δυτικών ΜΜΕ κατά του Ερντογάν: Μετά από Economist και Washington Post, ακολουθούν Der Spiegel, Le Point, L’Express!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να στοχεύουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, σε μια πραγματικά πρωτοφανή και συντονισμένη επίθεση εναντίον του, με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι σήμερα και που ήθελαν τον σουλτάνο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να μένει στο απυρόβλητο, εκτός κάποιων εξαιρέσεων.

Φαίνεται όμως πως η σύμπραξή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν και είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έτσι, εν χορώ τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ είτε τον επικρίνουν, είτε στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον του!

Μετά το έγκριτο περιοδικό The Economist, ήρθε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post και ακολούθησαν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το γαλλικό περιοδικό Le Point και το γαλλικό περιοδικό L’Express!

Το Spiegel έχει στο εξώφυλλο του αυριανού του τεύχους τον Ερντογάν να κάθεται σε έναν χρυσό θρόνο που διαλύεται, σχολιάζοντας ότι ο «θρόνος» του «κλονίζεται» και ρωτώντας: «Αναχώρηση ή χάος; Τι θα γίνει αν χάσει ο Ερντογάν».

Όσο για τον τίτλο; Το «der unbesiegbare», που σημαίνει «ο ανίκητος», αρχίζει να σβήνει, σαν την εξουσία του μάλλον υπονοούν οι Γερμανοί…

Ενώ στην ανάρτησή του το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ως σημείο το «Γιατί ο Ερντογάν πρέπει να φοβάται για την επανεκλογή του».

Γράφει ακόμα το Spiegel στο πρόμο του περιοδικού: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια. Τώρα ουσιαστικά απειλείται ότι θα εκδιωχθεί. Ένα ταξίδι σε απογοητευμένους οπαδούς, εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες- και στον άνθρωπο (σ.σ. Κιλιτσντάρογλου) που θα μπορούσε να εκδιώξει τον αιώνιο Πρόεδρο … Μετέτρεψε την Τουρκία σε κράτος ενός ανθρώπου. Τώρα πρέπει να ανησυχεί για την επανεκλογή του».

«Ερντογάν, ο κίνδυνος του χάους», είναι ο τίτλος του L’Express, με το γαλλικό περιοδικό να επιλέγει μια ιδιαίτερη εικονογράφηση του Τούρκου Προέδρου και να σχολιάζει ακόμα στο εξώφυλλο: «Η εκλογή όλων των κινδύνων … Η συμφωνία του με τον Πούτιν»

Ενώ στην πρόμο ανάρτηση σημειώνει τα εξής:

«Στις 14 Μαΐου, 64 εκατομμύρια Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους. Μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει μια ενωμένη αντιπολίτευση πίσω από έναν ενιαίο υποψήφιο, τον Kemal Kiliçdaroglu. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν κλειστή μάχη και οι παρατηρητές φοβούνται μια εκλογή όλων των κινδύνων: μεταξύ του κινδύνου πραξικοπήματος, της ρωσικής χειραγώγησης και των μαζικών διαδηλώσεων. Ο Μάιος υπόσχεται να είναι ένας ζεστός μήνας στην Άγκυρα, με πιθανότητα δεύτερου γύρου στις 28 Μαΐου. Σημείο καμπής, τόσο για την Τουρκία όσο και για την ήπειρό μας. Αυτή την εβδομάδα, η Express ερευνά το διακύβευμα των επόμενων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και τον πρόεδρό της που δεν φαινόταν ποτέ τόσο απειλούμενος».

Τέλος, το έτερο γαλλικό περιοδικό, Le Point, έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ερντογάν, ο άλλος Πούτιν» και στον υπότιτλο στέκεται στο «γεωπολιτικό διακύβευμα των εκλογών».

Ακόμα πιο χαρακτηριστικός είναι ο υπέρτιτλος: «Απειλές πολέμου, επεκτατισμός, μίσος για τη Δύση».

Αφρίζουν στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις στην Τουρκία σε όλα αυτά είναι ιδιαίτερα έντονες, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διαδικτυακό επίπεδο.

Ήδη ο ίδιος ο Ερντογάν απάντησε ότι δεν θα υπαγορεύσει κανένα περιοδικό την πολιτική του και της χώρας του (σ.σ. «Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων», έγραψε χαρακτηριστικά), ενώ σε κάθε του επαφή και επικοινωνία εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για  τη στάση των δυτικών ΜΜΕ, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στη χώρα.

Θέση πήρε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε για «ωμή παρέμβαση» στο εσωτερικό της χώρας και ανακοίνωσε ότι… αποσύρει το άρθρο που είχε ετοιμάσει για το επόμενο τεύχος του Economist.

«Δεν έχουμε καμία δουλειά με όσους επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι «ο λαός θα είναι εκείνος που θα δώσει την κατάλληλη απάντηση στις 14 Μαΐου».

Και οι υποστηρικτές του Ερντογάν όμως μέσω Twitter δεν παρέλειψαν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά της Δύσης, με απειλές, κατάρες και κάθε λογής κακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ