Στέψη Καρόλου : Συγκλονίστηκε ολόκληρο το βασίλειο από τους βυζαντινούς ύμνους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέσα από την υμνωδία της στέψης

Πολλές ήταν οι ξεχωριστές στιγμές που έζησαν όσοι παρακολούθησαν την τελετή της στέψης του Καρόλου ως νέου βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μία από αυτές ήταν όταν λίγα λεπτά πριν ο Κάρολος ονομαστεί βασιλιάς ακούστηκε μέσα στο αββαείο του Ουέστμινστερ ένας βυζαντινός ύμνος στα ελληνικά.

Στη σημερινή τελετή στέψης ο Κάρολος εισήγαγε αρκετές καινοτομίες για να στείλει το μήνυμα πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σύγχρονη χώρα.

Μία από αυτές ήταν και η ψαλμωδία στα ελληνικά η οποία ακούγεται για πρώτη φορά μέσα στο Αββαείο, την ώρα που δόθηκε στον Κάρολο το «Ξίφος της Προσφοράς».

Ο βασιλιάς Κάρολος είχε κάνει ο ίδιος αίτημα προκειμένου να συμπεριληφθεί στο τελετουργικό η συγκεκριμένη στιγμή ως φόρο τιμής στον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο που είχε ελληνικές ρίζες.

Στην τελετή έδωσαν το παρών πολλοί πνευματικοί ηγέτες από διαφορετικές θρησκείες ως ένα «μήνυμα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα στην οποία υπάρχει διαφορετικότητα και ποικιλομορφία.

Ολοκληρώθηκε η στέψη του βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, η πρώτη μετά από 70 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κάρολος γίνεται ο 40ός βασιλιάς που στέφεται στο Αββαείο, όπου έχει ξεκινήσει το τελετουργικό, ενώ είναι ο έβδομος μονάρχης που φοράει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έστεψε τον βασιλιά Κάρολο τοποθετώντας το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι υποσχέθηκε αφοσίωση στον Κάρολο. Ακολούθησε ο διάδοχός του, πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, δηλώνοντας πίστη στον βασιλιά.

Λίγο νωρίτερα, ο μονάρχης ορκίστηκε να υπηρετεί τους υπηκόους του και να προστατεύει την Εκκλησία της Αγγλίας της οποίας είναι ο ανώτατος ηγέτης.

Η τελετή συνεχίστηκε με τη στέψη της συζύγου του βασιλιά, Καμίλα, η οποία φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, το 1911. Η 75χρονη βασίλισσα, που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1996.

Στη διάρκεια της τελετής ακούστηκαν βυζαντινοί, ορθόδοξοι ύμνοι. Συγκεκριμένα, ακούστηκε ο ψαλμός 71 του Δαυίδ, ως φόρος τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του νέου βασιλιά, πρίγκιπα Φίλιππου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ανάμεσα στους Βρετανούς μουσικούς, που επενδύουν μουσικά τη στέψη του Καρόλου, είναι και ένας δημιουργός με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Λίγκα, ο οποίος επιμελείται την ελληνορθόδοξη μουσική και τα βυζαντινά τραγούδια που ακούγονται στην τελετή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ