Δρομοκαΐτειο: 17χρονος και ο πατέρας του πλάκωσαν στο ξύλο δυο νοσηλευτές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγρια επίθεση δέχτηκαν δύο νοσηλευτές στο Δρομοκαΐτειο όταν ένας 17χρονος που νοσηλεύεται και ο πατέρας του, επιτέθηκαν στους εργαζόμενους μέσα στο ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Οι δυο νοσηλευτές γλίτωσαν από τύχη τα χειρότερα, ωστόσο το Δρομοκαΐτειο παραμένει υποστελεχωμένο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα όχι μόνων των εργαζομένων αλλά και των ίδιων των τροφίμων.

«Τους τσάκισαν στο ξύλο. Από τύχη ζουν» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για τους νοσηλευτές που μεταφέρθηκαν με κατάγματα και κακώσεις στο νοσοκομείο. «Το παιδί με τη νοητική υστέρηση δεν φταίει σε τίποτα. Ο πατέρας του, όμως, που επιτέθηκε και κτύπησε τους νοσηλευτές είναι απαράδεκτος. Μπορεί να ήταν σε πανικό δεν δικαιολογείται. Πρέπει να του επιβληθεί μήνυση από το νοσοκομείο» σημείωσε ο ίδιος.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, οι ελάχιστοι νοσηλευτές είναι αντιμέτωποι με υπεράριθμα περιστατικά που καταλήγουν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο αφού δεν υπάρχουν σχετικές δομές περίθαλψης, όπως για παράδειγμα δομές για άτομα με νοητική υστέρηση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «στα τμήματα οξέων περιστατικών εισάγονται και νοσηλεύονται ασθενείς με εισαγγελική παραγγελία διεγερτικοί, έχοντας διαπράξει κακουργηματικές πράξεις ακόμη και εγκλήματα». Όταν λοιπόν οι αστυνομικοί αποχωρήσουν, αυτά τα περιστατικά νοσηλεύονται με άλλους 30 ασθενείς, από δύο νοσηλεύτριες σε κάθε βάρδια.

«Η καλύτερη περίπτωση είναι η βάρδια να καλύπτεται από έναν άνδρα νοσηλευτή και μία γυναίκα νοσηλεύτρια» και τονίζει: «Με το άρθρο 69 του ποινικού κώδικα τα άτομα με ψυχική νόσο που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις ακόμη και πολλές φορές ισόβια αντί για φυλακή εκτίουν τη ποινή τους νοσηλευόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Παιδιά με νοητική υστέρηση λόγω έλλειψης δομών καταλήγουν με εισαγγελική εντολή να νοσηλεύονται στο Δρομοκαΐτειο, και τα άλλα ψυχιατρικά νοσοκομεία για μακρό χρονικό διάστημα. Οι δομές που ανήκουν σε ΜΚΟ αρνούνται πολλά παιδιά με νοητική υστέρηση να τα φιλοξενήσουν. Το κράτος δεν αναλαμβάνει να λειτουργήσει επαρκείς δομές για αυτά τα παιδιά. Κρίμα να φιλοξενούνται σε ένα δωμάτιο του Δρομοκσιτειου, χωρίς προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και επανένταξης. Έτσι γίνονται πολύ επιθετικά χωρίς να το αντιλαμβάνονται φυσικά».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος, «οι ελλείψεις του προσωπικού είναι τραγικές. Το 60% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτες. Δύο νοσηλεύτριες σε κάθε τμήμα για 30 ασθενείς. Το 40% των οργανικών θέσεων γιατρών ακάλυπτες. Εκλεισε η εφημερεία ενός τμήματος οξέων με απόφαση της διοίκησης λόγω έλλειψης γιατρών. Εαν δεν προσληφθεί προσωπικό θα θρηνήσουμε συναδέλφους νοσηλευτές από επιθέσεις ασθενών που είναι καθημερινό φαινόμενο. Μεροκάματο του τρόμου. Τελικά ο 17χρονος με νοητική υστερηση σε μια ώρα πήρε εξιτήριο. Τέτοιος σχεδιασμός;», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ