400.000.000 ευρώ τα «φέσια» από τον ενεργειακό τουρισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 400.000.000 ευρώ αγγίζουν τα χρέη από τον ενεργειακό τουρισμό, τις μετακινήσεις δηλαδή καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο χωρίς να πληρώνουν τους λογαριασμούς, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Ο νόμος της κυβέρνησης με τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο τιμών, που είναι σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος χωρίς την επιβολή προστίμου για το πρόωρο σπάσιμο του συμβολαίου τους. Αυτή η απελευθέρωση, σε συνδυασμό με μια προ τριετίας απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, που κατήργησε την υποχρέωση του καταναλωτή να διακανονίζει τις οφειλές του πριν αλλάξει πάροχο, γέννησε μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η διόγκωση του φαινομένου του «ενεργειακού τουρισμού» οδήγησε πάντως και σε αλλαγή στάσης αρκετών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εφαρμόζουν τον Κώδικα Προμήθειας και προχωρούν σε διακοπή της παροχής ηλεκτροδότησης, αν ο πελάτης τους δεν πληρώσει δύο συνεχόμενους λογαριασμούς. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, επτά στους 10 πελάτες προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας επωφελούνται σήμερα από τα προγράμματα συνέπειας, που προβλέπουν χαμηλότερα τιμολόγια για όσους πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους. Στους υπόλοιπους τρεις στους 10 περιλαμβάνονται τόσο όσοι δεν μπορούν πραγματικά να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς όσο και οι «ενεργειακοί τουρίστες». Ο πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ τόνισε επίσης ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για τη δημιουργία «ενεργειακού Τειρεσία», ο οποίος θα λειτουργήσει σε περίπου έναν χρόνο. Στόχος, να εντοπίζονται οι «τουρίστες» και να καλούνται να πληρώσουν τις οφειλές στον προηγούμενο προμηθευτή ή να καταβάλουν κάποια εγγύηση προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν από νέο πάροχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ