Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης και πάλι στους 20 κορυφαίους Ευρωβουλευτές σε σύνολο 705 με τη μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική επιρροή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για μια ακόμη συνεχόμενη χρονιά, στους κορυφαίους «Ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη Πολιτική και κοινωνική επιρροή» < link, αξιολογείται ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με βάση την Έκθεση MEP Influence Index 2023, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, από την EU Matrix.

Η έκθεση της Eumatrix συνιστά μια μελέτη αξιολόγησης του έργου όλων των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, με τα κριτήρια της ανάλυσης να αντικατοπτρίζουν την επιρροή ενός Ευρωβουλευτή από την αρχή της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου μέχρι σήμερα.

Η αξιολόγηση αναδεικνύει τους 100 κορυφαίους Ευρωβουλευτές που επηρεάζουν περισσότερο την χάραξη πολιτικής της ΕΕ και την διαμόρφωση της νομοθεσίας για πάνω από 440 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, με ικανότητα να επιφέρουν νομοθετικές αλλαγές μέσω προτάσεων, να κερδίζουν ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να διαμορφώνουν την πολιτική και κοινωνική ατζέντα των συζητήσεων.

Η παρούσα έρευνα μετρά την επιρροή των ευρωβουλευτών μέσω ενός συνδυασμού κριτηρίων που ομαδοποιούνται στις ακόλουθες κατηγορίες: Επίσημες και ανεπίσημες ηγετικές θέσεις, πραγματικό νομοθετικό έργο, πολιτικό δίκτυο, συμμετοχή σε επιτροπές και συμπεριφορά ψήφου.
[ Περισσότερα αναφορικά με τη μεθοδολογία σε αυτό το link ]

Ο μόνος Έλληνας στο Τop 100
και πρώτος από την Ευρωομάδα της Αριστεράς

 • Είναι προφανές, ότι η διάκριση σε μια τέτοια αξιολόγηση ευνοεί τους Ε/Β από μεγάλες χώρες και πολιτικές ομάδες, ενώ αντίστροφα δυσχεραίνει την ανάδειξη Ευρωβουλευτών από μικρές Πολιτικές Ομάδες και μικρότερες χώρες.
  Όπως αναμενόταν – και αναφέρεται και στα βασικά ευρήματα και αποτελέσματα της Έκθεσης της EU Matrix, η γερμανική αντιπροσωπεία είναι η πιο επιδραστική συνολικά και επίσης με μία από τις καλύτερες επιδόσεις αναλογικά με το μέγεθός της.

 • Οι ευρωβουλευτές της Ιταλίας και Γαλλίας έχουν σαφώς χαμηλότερες επιδόσεις. Από τις μικρές χώρες, οι ευρωβουλευτές της Μάλτας και του Λουξεμβούργου υπερβαίνουν περισσότερο το βάρος της αντιπροσώπευσής τους, ενώ η Κύπρος, η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν τις εθνικές αντιπροσωπείες με τις χαμηλότερες επιδόσεις.
 • Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς σε πολύ χαμηλή θέση της συνολικής κατάταξης, γεγονός που κάνει τη συνεχιζόμενη διάκριση του Δημήτρη Παπαδημούλη στους 20 κορυφαίους Ε/Β, ακόμη πιο σημαντική.
  Χαρακτηριστικό είναι ότι στο
  Top 100 των ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή, ο Δημ. Παπαδημούλης είναι ο μόνος Έλληνας.

 • Σε ό,τι αφορά για την Ευρωομάδα της Αριστεράς (The Left) είναι χαρακτηριστικό είναι ο Δημ. Παπαδημούλης είναι ο μόνος από την Αριστερά στο Τop 20, με τον αμέσως επόμενο Ευρωβουλευτή της Αριστεράς, τον Γάλλο Younous Omarjee, να ακολουθεί στο Νο 42 και τρίτη την Ολλανδή Ευρωβουλεύτρια Anja Hazekamp, στο Νο77.
 • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Έρευνας, διατυπώνεται η πρόβλεψη της έρευνας ότι η δύναμη και η πολιτική επιρροή της Ευρωομάδας της Αριστεράς Τhe Left θα ενισχυθεί στις επόμενες Ευρωεκλογές του 2024(<LINK).

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

«H χθεσινή ευρωπαϊκή αξιολόγηση, που με κατατάσσει και πάλι στους  κορυφαίους Ευρωβουλευτές από το σύνολο των 705, αποτελεί μια ακόμη σημαντική τιμητική ευρωπαϊκή διάκριση, καθώς βαδίζω προς την ολοκλήρωση της τελευταίας μου θητείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτή η θετική είδηση, τιμά όχι μόνο εμένα αλλά και την ίδια τη χώρα μου, την οποία εκπροσωπώ στο Προεδρείο της Ευρωβουλής ως ο μόνος από την Αριστερά και ο μόνος πλέον από την Ελλάδα.
Μαζί με τους συνεργάτες μου, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω, χωρίς καμία επανάπαυση, να εκπροσωπώ και την παράταξή μου και τη χώρα μου όσο μπορώ καλύτερα και να αγωνίζομαι για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, έως και την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής μου διαδρομής, τον Ιούλιο του 2024».

Ακολουθεί η λίστα με τους 20 πιο επιδραστκούς ευρωβουλευτές για το 2023: 
(^^ link με την πλήρη κατάταξη του Top100)

1Manfred WEBERGermanyChristlich-Soziale Union in Bayern e.V.EPP
2Roberta METSOLAMaltaPartit NazzjonalistaEPP
3Iratxe GARCÍA PÉREZSpainPartido Socialista Obrero EspañolS&D
4Heidi HAUTALAFinlandVihreä liittoGreens/EFA
5Juan Fernando LÓPEZ AGUILARSpainPartido Socialista Obrero EspañolS&D
6Dita CHARANZOVÁCzech RepublicANO 2011Renew
7Johan VAN OVERTVELDTBelgiumNieuw-Vlaamse AlliantieECR
8Othmar KARASAustriaÖsterreichische VolksparteiEPP
9Bernd LANGEGermanySozialdemokratische Partei DeutschlandsS&D
10Bas EICKHOUTNetherlandsGroenLinksGreens/EFA
11Cristian-Silviu BUŞOIRomaniaPartidul Naţional LiberalEPP
12Paulo RANGELPortugalPartido Social DemocrataEPP
13Michal ŠIMEČKASlovakiaProgresívne SlovenskoRenew
14Rainer WIELANDGermanyChristlich Demokratische Union DeutschlandsEPP
15Ryszard Antoni LEGUTKOPolandPrawo i SprawiedliwośćECR
16Eider GARDIAZABAL RUBIALSpainPartido Socialista Obrero EspañolS&D
17Stéphane SÉJOURNÉFranceListe RenaissanceRenew
18Dimitrios PAPADIMOULISGreeceCoalition of the Radical LeftThe Left
19Frances FITZGERALDIrelandFine Gael PartyEPP
20Marian-Jean MARINESCURomaniaPartidul Naţional LiberalEPP

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ