Στημένη προβοκάτσια με πρακτικές Ερντογάν η σύλληψη Μπελέρη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικό θρίλερ, αλλά και κρίση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, προκάλεσε η σύλληψη του ομογενή υποψηφίου για τον Δήμο Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη από την αλβανική αστυνομία, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές στη χώρα.

Από Λέσβο και Ρόδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε αυστηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και πως «αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς που φυλάκισε».

Ενώ ο Νίκος Δένδιας, μετά το διάβημα διαμαρτυρίας προς το αλβανικό ΥΠΕΞ, είχε επικοινωνία με τον Έντι Ράμα, από τον οποίο ζήτησε εξηγήσεις και έστειλε την Ελληνίδα Πρέσβη Κωνσταντίνα Καμίτση στο ΑΤ Αυλώνας όπου κρατείται ο ομογενής υποψήφιος για να τον συναντήσει. Ο Μπελέρης συνελήφθη μαζί με δύο συνεργάτες του.

Θυμίζουμε ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης, αστυνομικοί προσήγαγαν αιφνιδίως από κεντρικό δρόμο της πόλης, τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας και δύο συνεργάτες του. Ένας εξ αυτών απελευθερώθηκε αλλά οι Φρέντι Μπελέρης και Π. Κοκαβέσης κρατούνται ακόμα.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αυλώνα, το αδίκημα που τους προσάπτεται είναι «διαφθορά στις εκλογές» και ως υλικό τεκμήριο κατασχέθηκε χρηματικό ποσό 40.000 lek (300 ΕΥΡΩ).

Αδελφή συλληφθέντα: «Μιμούνται τους Τούρκους»

Στο Star μίλησε η Αντωνία Κοκαβέση, αδερφή του συλληφθέντα Π. Κοκαβέση και έκανε συσχετισμό της κατάστασης με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία:

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Ο αδερφός μου αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Ανησυχώ γιατί ξέρουμε τι πρακτικές ακολουθούν. Μιμούνται τους Τούρκους σε αυτό. Αν δεν ήταν ο αδελφός μου θα ήταν κάποιος άλλος».

Με τη σειρά του, ο Θοδωρής Γκούμας, Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών παρότρυνε μέσω του Star τον κόσμο της Χιμάρας να πάει να ψηφίσει και να μη φοβηθεί, παρά τα αλβανικά παράδοξα που υπονομεύουν την ελληνική μειονότητα:

«Ίσως τον κρατήσουν από 48 έως 72 ώρες, οπότε μπορεί να έχουμε το παράδοξο να έχουμε εκλογές στη Χειμάρρα χωρίς τον υποψήφιο. Να μη φοβηθεί ο κόσμος, να ψηφίσει!».

«Στημένη προβοκάτσια»

Αυτό που υποπτεύθηκαν όλοι εξαρχής για τη σύλληψη Μπελέρη, είναι ότι επρόκειτο για «χτύπημα» στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, η οποία φαίνεται ότι με αυτή την υποψηφιότητα έβαζε πλώρη για να κερδίσει τη δημαρχία της Χιμάρας.

Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων 15 ημερών έδειχναν καθαρά ότι ο Φρέντι Μπελέρης όδευε προς μια μεγάλη νίκη στις δημοτικές εκλογές. Και αυτό δεν το επιθυμεί καθόλου ο Έντι Ράμα.

Τον Αλβανό Πρωθυπουργό «δείχνουν» ως «εγκέφαλο» της προβοκάτσιας οι συνεργάτες του ομογενή υποψήφιου, οι οποίοι είπαν στο Open ότι στόχος του Ράμα είναι η αλβανική Ριβιέρα στη Χιμάρα και γι΄ αυτό οι συνεχείς επιθέσεις και απαλλοτριώσεις περιουσιών στην περιοχή.

Και το να κερδίσει ένας μη ελεγχόμενος δήμαρχος, θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για τον Ράμα και την υλοποίηση των σχεδίων του. Έτσι στόχευσε τον Φρέντι Μπελέρη και με τη σύλληψή του προσπαθεί να εκφοβίσει τους ομογενείς ώστε να μην ψηφίσουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόνο τρόμο προκάλεσε στον Αλβανό Πρωθυπουργό η είδηση ότι 1.400 Έλληνες θα έφταναν με πούλμαν από την Αθήνα στη Χιμάρα για να ψηφίσουν.

Όπως σχολίασαν ακόμα στο Open οι συνεργάτες του Μπελέρη, από την περασμένη Κυριακή, ο Ράμα είχε επιτεθεί με μένος τουλάχιστον τέσσερις φορές εναντίον του σε φιλοκυβερνητικά μέσα.

ΠΑΣΟΚ: Ο Ράμα θέλει να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα

«Προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας», χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, την σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και Προέδρου του Παραρτήματος της Ομόνοιας.

Επισημαίνει ακόμη ότι «ο κ. Ράμα, ο οποίος «πριν από κάποιους μήνες έπλεκε το εγκώμιο του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί τώρα με απειλές, συλλήψεις και εκβιασμούς να επηρεάσει τους Έλληνες ομογενείς, να μειώσει τη συμμετοχή τους και να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλεί την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκαθαρίσουν στην αλβανική κυβέρνηση ότι «ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», όπως υπογραμμίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ