Κάλπικη λίρα: Η ταινία – σταθμός του ελληνικού κινηματογράφου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κάλπικη Λίρα του 1955, ο Γιώργος Τζαβέλας (της γνωστής Σουλιώτικης φάρας των Τζαβελαίων), στήνει αριστοτεχνικά έναν καμβά πάνω στον οποίο πλέκονται 4 ανεξάρτητες ιστορίες.

Στην 1η, ο Ανάργυρος (δλδ αυτός που δεν εξαγοράζεται) πέφτει στα δίχτυα της γοητείας της ξανθής Ίλιας Λυβικού και στήνει με τις οικονομίες μιας ζωής κιβδηλοποιείο.Ευτυχώς γι αυτόν η απάτη δεν γίνεται γνωστή όμως του μένει αμανάτι στο χέρι το μοναδικό προϊον της παράνομης δραστηριότητας του.

Μια κάλπικη λίρα.Προσπαθώντας να την ξεφορτωθεί, η λίρα καταλήγει σ ένα επαγγελματία επαίτη (αόμματος!!!) που βρίσκει την ευκαιρία να εκδικηθεί την τροτέζα Σπεραντζα Βρανά ανταγωνίστριά του στην ίδια πιάτσα..

Η άμορφη Μαρία τρώει το ψέμα της κάλπικης λίρας, κοιμάται μαζί του αλλά το πρωί διαπιστώνουν αμφότεροι πως η κάλπικη λίρα έχει χαθεί.Η λίρα αλλάζει χέρια περνώντας στην Φανίτσα, ένα αδύνατο ξανθό κοριτσάκι που πουλάει λουλούδια για να ζήσει την άρρωστη μητέρα της σε μια κλασική αθηναϊκή αυλή του 50, όπου ο Ορέστης Μακρής συλλέγει νοίκια αλλά και κατάρες από τους ενοικαστές του, εξαιτίας της αναλγησίας και της τσιγγουνιάς του.

Όμως το θαύμα των Χριστουγέννων αγγίζει τον γερο-τσιφούτη που συγκινημένος απ το δράμα της μικρούλας “αγοράζει” την κάλπικη λίρα βρίσκοντας την ευκαιρία έστω κι αργά να γίνει ο στοργικός πατέρας της.

Ο καμβάς ολοκληρώνεται με το ρομάντζο του Παύλου και της Αλίκης, που κερδίζουν το φλουρί στο τραπέζι του θείου Βασίλη (Ορέστης Μακρής) και υπόσχονται πως δεν θα τη χαλάσουν ποτέ γιατί τους θυμίζει τον έρωτα τους.Όμως ο μεγάλος έρωτας τελειώνει. Αφήνει πισω του μια κάλπικη λίρα σε έναν κουμπαρά κι ένα πορτρέτο, αυτό της ερωτευμένης Αλίκης να λέει “σ’ αγαπώ”. Το πορτρέτο μετά από χρόνια επιχειρεί να αγοράσει ο σύζυγος της όμως ο Παύλος απαντά “Δεν πουλιέται κύριε. Μπορεί κάποτε να πουλήθηκε το μοντέλο, αλλ αυτό όχι”.

Ο σύζυγος αποχωρεί ντροπιασμένος υπό το βλέμμα της κυρίας του. Κάποια χρόνια μετά στην Ηρώδου Αττικού συναντά τον Παύλο και του ομολογει πως πάντα τον αγαπά.Οι δυο πρώην εραστές σφίγγουν τα χέρια και χωρίζουν ίσως για πάντα.

Όσες φορές κι αν δω αυτή τη λίρα, πάλι θα χαμογελάσω πικρά καθώς το βαλσάκι του Χατζιδάκι θα μας μιλά για το “πουλί που χάθηκε. Για το πουλί που πια δεν ζει”.

Sophie Gialamas

ΔΗΜΟΦΙΛΗ