Τινάζει στον αερα το πολιτικο σκηνικό η δημοσκοπηση στο site Ζούγκλα του Μακη Τριανταφυλλοπουλου – Μαχη σώμα με σώμα για την πρώτη θέση και το ποια κόμματα θα μπουν στην βουλη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μία διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους αλλά με την Νέα Δημοκρατία να προηγείται και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιστρέφει στα μονοψήφια ποσοστά κάτω και από εκείνα που το κόμμα αυτό λάμβανε επί προεδρίας της Φώφης Γεννηματά, μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα πριν από την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023.

Δείτε αναλυτικά όλη την δημοσκοπηση και τα σχεδιαγράμματα στο zougla.gr

Σε αυτά τα συμπεράσματα μας οδηγούν τα αποτελέσματα της Ανοικτής Διαδικτυακής Δημοσκόπησης της «Ζούγκλας». Ένα ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας αφορά το εύρος της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης» της ψήφου. Της απροσδιόριστης ψήφου δηλαδή.

Η ζώνη αυτή αθροιστικά περιλαμβάνει τους πολίτες που δεν είναι σίγουροι αν θα ψηφίσουν, εκείνους που ψηφίζουν κάποιο άλλο κόμμα από αυτά που αναφέρονται στην μέτρηση, εκείνους που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει και εκείνους που προτίθενται για διάφορους λόγους να ψηφίσουν Λευκό ή Άκυρο. Αυτό το ποσοστό λοιπόν είναι της τάξης του 15,6%. Πολύ μεγάλο για να αγνοείται. Σημειωτέον ότι βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Λογικά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα έπρεπε να έχει καταλήξει ως προς τις επιλογές της.

Ας κοιτάξουμε τα αποτελέσματα της έρευνας από κοντά. Το συνολικό δείγμα των πολιτών που συμμετείχαν ανέρχεται σε 3.315.

Σύμφωνα με την παρακάτω κάρτα το 90% των συμμετεχόντων είναι άνδρες και το 10% γυναίκες.

Το 26% αυτών που ψήφισαν στην Δημοσκόπηση ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-44, το 60% στην κατηγορία 45-64 και το 14% ανήκει στις ηλικίες 65 και άνω.

Στο επόμενο γράφημα βλέπουμε πώς το 85% των συμμετεχόντων είναι πολίτες αστικής προέλευσης και το 15% αγροτικής.

Οι συμμετέχοντες προέρχονται κατά 50% από την Περιφέρεια, κατά 40% από την Αττική και κατά 11% από την Θεσσαλονίκη. Δείτε την κάρτα με αυτά τα ποσοστά.

Στην παρακάτω κάρτα αναγράφονται τα ποσοστά με το επίπεδο μόρφωσης των συμμετεχόντων στη Δημοσκόπηση. Το 29% είναι Μέσης Εκπαίδευσης, το 27% Ανώτερης και το 44% Ανώτατης.

Η Δημοσκόπηση

Στο πρώτο ερώτημα οι πολίτες τοποθετούνται ως προς τους τομείς στους οποίους οι δύο μονομάχοι, Μητσοτάκης και Τσίπρας θα έπρεπε να συγκεντρώσουν την προσοχή τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό (52%) θεωρεί πως ο κύριος τομέας ενδιαφέροντος και βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η Οικονομία. Στην δεύτερη θέση έρχεται η Κοινωνική Πολιτική και στην τρίτη η Παιδεία με 10%. Πολύ μικρά τα ποσοστά που θεωρούν πώς η Ασφάλεια του Πολίτη και η Εξωτερική Πολιτική θα πρέπει να απασχολούν κατά προτεραιότητα τους δύο μονομάχους. Δείτε την παρακάτω κάρτα.

Παράσταση Νίκης

Στο επόμενο γράφημα καταγράφονται οι απαντήσεις των πολιτών ως προς το ερώτημα ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή.

Το 43,7% πιστεύει πώς η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Το 38,7% βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα.

Στο επόμενο γράφημα οι ψηφοφόροι τοποθετούνται ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Το 36,8% πιστεύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καταλληλότερος ενώ το 29,3% δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο στην δεύτερη θέση είναι ο κανένας που λαμβάνει το 33,4%.

Φθάνουμε στην Πρόθεση Ψήφου. Όπως επισημάναμε και προηγουμένως η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Η ΝΔ λαμβάνει το 32,2% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 30,1%. Η διαφορά είναι δηλαδή 2,1%. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση με 6,3% φαίνεται να μην διαθέτει ισχυρή δυναμική. Σε χαμηλά επίπεδα κινείται και το ΚΚΕ. Υπάρχει μία διασπορά ψήφων σε μικρότερα κόμματα. Στην Ζώνη του Λυκόφωτος κινούνται η Ελληνική Λύση με 2,8% και το ΜέΡΑ25 με 2,6% καθώς και η Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου – Κρανιδιώτη επίσης με 2,6%. Πολύ κοντά η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,2%.

Όπως έχει ήδη υπογραμμιστεί η «γκρίζα ζώνη» της ψήφου αγγίζει συνολικά ένα ποσοστό της τάξης του 15,6%. Πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να κρύβει εκπλήξεις.

Πηγη: zougla.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ