Η αλβανική νεολαία «γύρισε την πλάτη» στις εκλογές της περασμένης Κυριακής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κάλπες της Κυριακής σημείωσαν νέο ρεκόρ χαμηλού ποσοστού, αλλά η εκλογική ομάδα που απείχε από αυτοί που ψήφιζαν για πρώτη φορά – μια ένδειξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η νεολαία έχει μποϊκοτάρει την παλιά πολιτική.

Στις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου σημειώθηκε χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων, αλλά κυρίως  των νέων που ψήφιζαν για πρώτη φορά.

Από τους 122.545 νέους ψηφοφόρους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, μόνο 16.628 από αυτούς ή το 13,5% άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή.

Οι ειδικοί στις εκλογές πιστεύουν ότι υπήρξαν αρκετοί λόγοι που άφησαν  αδιαφόρησαν οι νέοι Αλβανοί, όπως π.χ. πολωμένη πολιτική εκστρατεία, την έλλειψη υποψηφίων πλατφορμών που προσελκύουν αυτή την ηλικιακή ομάδα ψηφοφόρων καθώς και την έλλειψη εκλογικής εκπαίδευσης.

Αναλύοντας τη χαμηλή συμμετοχή των νέων στις πρόσφατες εκλογές ο Ρίγκελς Τζεμολάρι , εκτελεστικός διευθυντής του «Civic Center» είπε στο BIRN ότι η νεολαία δεν βρίσκει χώρο στην πολιτική.

«Η νεολαία μποϊκοτάρει την παλιά πολιτική, η οποία αγνοεί τη νεολαία,  αφού δεν υπάρχουν συνομήλικοι τους να εκπροσωπούνται, αλλά δεν υπάρχει ούτε χώρος να αναπτυχθούν», είπε ο Τζεμολάρι, αναφέροντας μερικούς λόγους που, σύμφωνα με τον ίδιο, επηρέασαν το μποϊκοτάρισμα των νέων στις κάλπες της Κυριακής.

«Ο πρώτος λόγος είναι η έλλειψη προγραμμάτων και γλώσσας πολιτικής για να προσεγγίσουν τους νέους», πρόσθεσε.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η κατηγορία δεν έχει πορωθεί από την ψηφοφορία και δεν μπορεί να ψηφίσει οπαδικά, χωρίς συγκεκριμένο ενδιαφέρον ή πρόγραμμα, και ο τρίτος είναι το γεγονός ότι υπάρχει βαθιά έλλειψη δημοκρατικής παιδείας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στα σχολεία. πανεπιστήμια και ούτω καθεξής», καταλήγει ο Τζεμολάρι.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανέλαβε πολλές εκστρατείες ευαισθητοποίησης για ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων, μεταξύ των οποίων και για τους πρώτους ψηφοφόρους στην προεκλογική περίοδο, θεωρώντας τη συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες ως σημαντικό στοιχείο στη λήψη των δημόσιων αποφάσεων.

2 54

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η μη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, μόλις το 35% των ψηφοφόρων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα αυτήν την Κυριακή, ένα νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ που δεν έχει ξαναγίνει στην Αλβανία.

Μόνο 1,25 εκατομμύρια Αλβανοί από 3,65 εκατομμύρια πολίτες με δικαίωμα ψήφου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της CEC.

BIRN

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ