Αμερικανικό αντιτορπιλικό περιπολεί στα ανοικτά της ρωσικής βάσης στη Συρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αντιτορπιλικό ‘Arleigh Burke’ του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ελλιμενίστηκε στο κυπριακό λιμάνι της Λεμεσού, σύμφωνα με αμερικανική στρατιωτική πηγή.

Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Πίτερ Φλιν είπε ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και τα πλοία του πολεμικού ναυτικού συμπεριφέρονται επαγγελματικά, όπως και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, και δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης επιθετικότητας ή εχθρότητας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Εξετάζουμε προφανώς τι συμβαίνει στη σκηνή, και αυτό σίγουρα παίζει ρόλο σε αυτό που κάνουμε και πώς προετοιμαζόμαστε, αλλά δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή», σχολίασε ο διοικητής Πίτερ Φλιν για τη συμπεριφορά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

3 23

Η ρωσική βάση στην Ταρτούς

Η Ρωσία έχει μια στρατιωτική βάση στην Ταρτούς της Συρίας, η οποία είναι η μόνη στρατιωτική βάση που έχει η Μόσχα εκτός του εδάφους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, υπενθυμίζει το Associated Press.

 Το 2017, η Μόσχα σύναψε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για την παράταση της σύμβασης για 49 χρόνια και τη διατήρηση έως και 11 πολεμικών πλοίων εκεί, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.

Το λιμάνι της Ταρτούς απέχει 180 χιλιόμετρα από την κυπριακή ανατολική ακτή.

Το Arley Burke θα παραμείνει σε αποστολή περιπολίας στην περιοχή για τεσσερισήμισι μήνες, έχοντας ήδη βρεθεί εκεί για τρεις μήνες.

Το σκάφος ελλιμενίστηκε στην Κύπρο μετά από αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και τη διέλευση του από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Από τον Φεβρουάριο, το αντιτορπιλικό επιχειρεί επίσης στον Αρκτικό Κύκλο, τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα και το ανατολικό τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική για την ασφάλεια στη θάλασσα και υπάρχει τόση ιστορία εδώ», σχολίασε ο διοικητής Φλιν.

1 162

Το «USS Arleigh Burke (DDG 51)» ήταν το τελευταίο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Το Arley Burke έχει τα πιο ικανά επιθετικά και αμυντικά συστήματα από οποιοδήποτε άλλο πλοίο των ΗΠΑ. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, κανένας άλλος δεν μπορεί», τόνισε ο Φλιν.

Το αντιτορπιλικό είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από πυραύλους που μπορούν να εμπλέξουν αεροσκάφη, υποβρύχια, άλλα πλοία επιφανείας και ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους σε ανοιχτό χώρο.

Ο Αμερικανός αξιωματικός σημείωσε ότι το αντιτορπιλικό διεξήγαγε πρόσφατα κοινούς ελιγμούς με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου. Εκτός από την επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ, το πλοίο στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών με φιλικά έθνη, τόνισε.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ