Ο Ακης Τσελέντης για τον ισχυρό σεισμο 5,1 ρίχτερ στην Κρήτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοίνωση Σεισμού 5.1, 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.
το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:58 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό του δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.1 στην κλίμακα Richter.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.
Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν αρκετά ρήγματα διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη. Πάντως πρόκειται για μια περιοχή με όχι ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα στο συγκεκριμένο σημείο. Δηλαδή, δεν είναι συνηθισμένη η περιοχή να δίνει ισχυρούς σεισμούς.
Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι πλαγιοκατακόρυφο με διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Κατά πάσα πιθανότητα το Βόρειο τμήμα του «έπεσε» σχετικά με το Νότιο. ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέση με το Αρκαλοχώρι ούτε με το Ηράκλειο. Λόγο της μικρής απόστασης όμως από το Ηράκλειο και του μηχανισμού γένεσης έγινε πολύ αισθητό, όπως θα γίνουν και οι αναμενόμενοι (ΜΕΤΑ)σεισμοί.
==>Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.
Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.
(Ο χρόνος στο χάρτη είναι ο διεθνής σεισμολογικός χρόνος Γκρίνουιτς.)
(**) Ότι έχω να πω θα το αναρτώ εδώ δεν υπάρχει λόγος εμφάνισης μου στα ΜΜΕ οπου οι διάφορες υποθέσεις και εκτιμήσεις γενικής φύσεως από μερικούς θα σας μπλέξουν…. Να ακούτε τους θεσμοθετημένους φορείς όπως είναι το Γεωδυναμικό ο ΟΑΣΠ και καταξιωμένους Καθηγητές Σεισμολογίας όχι τον οποιοδήποτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ