Ιστορικές στιγμές στην Κωνσταντινούπολη – Στήθηκε κάλπη για πρώτη φορά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημαντική είναι η σημερινή μέρα για τους Έλληνες της ομογένειας σε όλο τον κόσμο καθώς για πρώτη φορά μπορούν να ψηφίζουν για τις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας από τον τόπο διαμονής του, αντί να χρειαστεί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η μέρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στην συνοικία του Πέραν, καθώς στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στήθηκε για πρώτη φορά κάλπη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, 85 είναι οι Έλληνες στην γειτονική χώρα που είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν προσέλθει 8 πολίτες.

Ο πρώτος ψηφοφόρος ταξίδεψε από την Άγκυρα για να ψηφίσει στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σχεδόν 5.000 Έλληνες έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ψηφίσουν σήμερα

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί ώρα Αγγλίας και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Στο Λονδίνο έχουν εγγραφεί 3.982 Έλληνες, 282 στο Εδιμβούργο, 131 στη Γλασκώβη, 274 στο Μπέρμιγχαμ και 250 στο Ληντς.

Στο Λονδίνο θα υπάρξουν συνολικά 8 εκλογικά κέντρα, 1 κέντρο θα υπάρξει στη Γλασκώβη όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι Γλασκώβης και Μπέλφαστ, από 1 κέντρο, στο Ληντς και στο Μπέρμιγχαμ . Οι Έλληνες εκλογείς στο Λονδίνο θα ψηφίσουν στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας και στο Ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Λονδίνου, στην περιοχή του δυτικού Ακτον. Για τη διευκόλυνση της ψηφοφορίας έχουν ορισθεί οκτώ 8 επόπτες εκλογών για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα η ψηφοφορία ενεργείται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως Πρόεδρο, και από τρεις εκλογείς, από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού της οικείας διπλωματικής περιφέρειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ