«Ο αποχριστιανισμός» της Μεγάλης Βρετανίας – Η σταδιακή αντικατάσταση του πληθυσμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Βρετανοί, που δεν είναι αδιάφοροι για τις αλλαγές στην πατρίδα τους, ανησυχούν εδώ και καιρό για την αύξηση του αριθμού των μεταναστών στη χώρα.

 Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί αποκαλούν τις συνεχιζόμενες διαδικασίες «νόμιμη εισβολή» – το 2022, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, περίπου 1.064.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα, εκ των οποίων οι 53.000 ήταν παράνομοι.

Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός της χώρας, που είναι 68,1 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, δεν αυξάνεται – οι αφίξεις αντικαθιστούν απλώς τη φυσική μείωση του πληθυσμού.

Η σημερινή κατάσταση έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σύνθεση της βρετανικής κοινωνίας.

Χριστιανική μειονότητα

2 74

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Χριστιανοί δεν αποτελούν πλέον πλειοψηφία στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απογραφής.

Μόνο το 46,2% του πληθυσμού δηλώνει ότι ανήκει σε αυτό το δόγμα, μειωμένο κατά 13,1% από την τελευταία απογραφή του 2011. Το ποσοστό όσων αυτοπροσδιορίζονται ως άθεοι αυξήθηκε στο 37,2%.

Στη Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιούνται απογραφές πληθυσμού σχεδόν κάθε δέκα χρόνια από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Η τελευταία πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2021 στην Αγγλία και την Ουαλία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό το γεγονός ήταν η 23η επίσημη απογραφή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την απογραφή ενδέχεται να τιμωρηθούν αυστηρά. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου περί απογραφής του 1920, όποιος αρνείται ή παραμελεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της απογραφής, κάνει ψευδή δήλωση, υπογράφει ή επιδίδει πλαστό έγγραφο ή αρνείται να απαντήσει ή δίνει ψευδή απάντηση, θα θεωρείται ποινικά υπεύθυνος και μπορεί να καταδικαστεί σε μέγιστο πρόστιμο μέχρι £1.000.

Εξαιρέσεις υπάρχουν μόνο για την άρνηση ή την παράβλεψη απαντήσεων σε ερωτήσεις σχετικά με τη θρησκεία – ωστόσο, μόνο από το 2000.

Αυτό το δικαίωμα χρησιμοποιήθηκε από το 6% των ερωτηθέντων στην Αγγλία και την Ουαλία, το οποίο είναι ελαφρώς μικρότερο από ό,τι στην τελευταία απογραφή (7,1%).

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011, το ποσοστό των μη πιστών μεταξύ των Άγγλων και των Ουαλών ήταν πολύ μικρότερο και ανερχόταν σε 25,2%, και το 2001 – μόνο 14,8%.

« Αν δεν είσαι θρησκευόμενος, πες το! »,

1 187

Ίσως αυτό σχετίζεται με την εκστρατεία « Αν δεν είσαι θρησκευόμενος, πες το! », που διεξήχθη από τη Βρετανική Ένωση Ανθρωπιστών (Humanists UK).

Σύμφωνα με αυτούς , η ερώτηση στο έντυπο της απογραφής «Ποια είναι η θρησκεία σας;» (στο πρωτότυπο – «What is your religion?») παραδίδεται εσφαλμένα και οδηγεί τελικά στη δημιουργία μιας παραμορφωμένης θρησκείας.

Όπως φαίνεται από μελέτες προηγούμενων απογραφών, εκατομμύρια μη θρησκευόμενοι άνθρωποι, όταν απαντούν σε αυτήν την ερώτηση, σκέφτονται περισσότερο το δόγμα με το οποίο βαφτίζονται, για παράδειγμα, αν είναι Χριστιανοί, και όχι για το αν πιστεύουν στον Θεό ή όχι.

Σε αυτήν την περίπτωση, η πρώτη απάντηση στην καθορισμένη μορφή είναι «Καμία θρησκεία» – «No religion».

Οι δημοσκοπήσεις που θέτουν μια διαφορετική, πιο ακριβή ερώτηση συνήθως δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πιστεύουν καθόλου στον Θεό.

Οι Βρετανοί ουμανιστές προσπάθησαν πρώτα να αναδιατυπώσουν το ζήτημα της απογραφής για τη θρησκεία και στη συνέχεια ενθάρρυναν τους μη πιστούς να σημειώσουν «Χωρίς Θρησκεία» στο έντυπο της απογραφής για να δημιουργήσουν μια πιο ακριβή απεικόνιση των επιπέδων θρησκευτικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα αποτελέσματα της απογραφής επηρεάζουν όλους. Αν δεν είσαι θρησκευόμενος, πες το!». έγινε το σύνθημά τους.

Είναι σαφές ότι τουλάχιστον το 94% των ερωτηθέντων ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα και άρχισαν να απαντούν πιο σκόπιμα σε μια τόσο διφορούμενη ερώτηση.

Οι Χριστιανοί μειώνονται

5 6

Ο συνεχιζόμενος αποχριστιανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου- answersingenesis.org

Η Linda Woodhead του King’s College του Λονδίνου πιστεύει ότι η μείωση του ποσοστού των χριστιανών οφείλεται στην ηλικία.

«Ο χριστιανικός πληθυσμός είναι ένας αρκετά μεγάλος πληθυσμός και επομένως το ποσοστό θνησιμότητας τον επηρεάζει. Οι άνθρωποι απλώς πεθαίνουν», λέει.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο απλώς σταμάτησαν να μεταδίδουν την πίστη από γενιά σε γενιά.

Γενικά, αυτή η άποψη δεν έρχεται σε αντίθεση με την πρώτη, αλλά μάλλον τη συμπληρώνει.

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε την εθνική εικόνα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία άλλαξε με τα χρόνια λόγω των μεταναστών από τις ασιατικές χώρες, η οποία φέρνει σταθερά τη δική της πολιτιστική γεύση στον παραδοσιακό τρόπο της πάλαι ποτέ χριστιανής γηραιάς Αγγλίας.

Προσευχές στα σχολεία

3 27

Τα αποτελέσματα της απογραφής στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούνται για τη λήψη πολλών αποφάσεων σε τομείς που κυμαίνονται από τους τύπους νέων σχολείων που ανοίγουν έως τους τύπους συναισθηματικής υποστήριξης που προσφέρονται σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, επομένως είναι σημαντικό να είναι πραγματικά αντικειμενικά και να αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων.

Επί του παρόντος, όλα τα δημόσια σχολεία υποχρεούνται από το νόμο να παρέχουν μια πράξη « συλλογικής λατρείας » κάθε μέρα που είναι « ευρέως χριστιανική ».

Πολλοί ηγέτες παραδέχονται ότι δεν τηρούν πλέον αυτό, προτιμώντας να πραγματοποιούν λιγότερες θρησκευτικές συναθροίσεις. Κάποιοι το έχουν παρατήσει εδώ και πολύ καιρό.

«Τα σχολεία που διδάσκω από το 2007 δεν είχαν ποτέ καθημερινή συλλογική προσευχή», είπε ένας διευθυντής.

Δάσκαλοι και ειδικοί στην εκπαίδευση ζητούν την κατάργηση της καθημερινής προσευχής στα σχολεία καθώς η Αγγλία δεν είναι πλέον κατά κύριο λόγο χριστιανική. Ο Ράσελ Σάντμπεργκ, ειδικός σε θέματα δικαίου και θρησκείας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, υποστηρίζει:

«Το νομικό πλαίσιο έχει κολλήσει στη δεκαετία του 1940. Η απογραφή τονίζει ότι η απαίτηση για καθημερινή προσευχή είναι εντελώς αρχαϊκή και εισάγει διακρίσεις.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας απάντησαν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αναθεώρηση αυτού του νόμου.

4 12

«Χάνοντας την πίστη μου: Πώς το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Εκκλησία και κερδίζει θεωρίες συνωμοσίας»- euronews.com

Γεγονός είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αγγλία και την Ουαλία είναι ένας τομέας σύνθετης αλληλεπίδρασης μεταξύ του κράτους και της θρησκείας (ιδίως της Αγγλικανικής και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας).

Υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία χωρίζονται σε αυτά που χρηματοδοτούνται από το κράτος και σε αυτά που χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα.

Υπάρχουν επί του παρόντος οκτώ τύποι δημόσιων σχολείων και όλα εκτός από δύο μπορούν να χαρακτηριστούν ως σχολεία με θρησκευτικό χαρακτήρα (37% του συνολικού αριθμού των δημόσιων σχολείων).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία ήταν εκκλησιαστικά σχολεία πριν μεταφερθούν στο κρατικό σύστημα σύμφωνα με τον Εκπαιδευτικό Νόμο του 1944.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νόμο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του 1988, ακόμη και οι μαθητές σε μη θρησκευτικά δημόσια σχολεία πρέπει να συμμετέχουν σε μια καθημερινή πράξη συλλογικής προσευχής κυρίως χριστιανικής φύσης, αν και οι γονείς έχουν το δικαίωμα να αντιταχθούν στα παιδιά και οι μαθητές 16- 18 ετών μπορούν επίσης να αρνηθούν τον εαυτό τους.

Επίσης, κατόπιν αιτήματος του σχολείου, εάν η πλειονότητα των μαθητών του ομολογεί διαφορετική πίστη, μπορεί να περιλαμβάνονται λατρευτικές υπηρεσίες εκπροσώπων άλλων θρησκειών.

Με αυτόν τον ρυθμό, ο αγώνας για τα δικαιώματα των μεταναστών και η σύγχρονη «ατζέντα» ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από 40-50 χρόνια μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει αποικία κάποιου – δεδομένου ότι ο πληθυσμός του αντικαθίσταται με ρυθμό 1,5 % ανά έτος.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ