Ο “κολλητός” του Αδωνι, Νίκος Καρανικας φοβάται πως θα διασπαστεί ο Συριζα αν φύγει ο Τσιπρας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές 2023
Να δούμε το αποτέλεσμα πολιτικά από στρατηγικής και τακτικής πλευράς ως αξιωματική αντιπολίτευση αυτά τα 4 χρόνια.
Ο φιλόσοφος Χαν Μπιουγκ-Τσουλ μας λέει ότι νεοφιλελευθερισμός είναι η εποχή της θετικοποιημένης έκφρασης και δεν αφομοιώνει δημιουργικά την αρνητικότητα καθώς αυτή δεν είναι παραγωγική.
🔸Η ήττα έδειξε ότι η Στρατηγική και η τακτική μας δεν έπεισε, ήταν προβληματική
και δεν κατάφερε να προβάλλει ένα αισιόδοξο αύριο, ένα όραμα εφικτό ώστε να συσπειρώσει την πλειοψηφία του κόσμου και να νικήσουμε.
Αυτή η αδυναμία μαζί με τις πολυφωνικές παραφωνίες των στελεχών -τάσεων και με την αρνητικότητα που προβάλαμε δεν δημιούργησε κάποιο ρεύμα μαζικό.
🔸Ξεκινώντας από τα κοινωνικά ζητήματα και ιεραρχώντας τα, η επιδημία του κορονοϊού με τους χιλιάδες νεκρούς ήταν το πιο καθοριστικό.
Εμείς όμως δια στόματος του τμηματάρχη της Υγείας είπαμε ότι «και εμείς το ίδιο θα κάναμε» και από τότε καθιερώθηκε από τον κόσμο ότι αντιπολίτευση δεν κάναμε, ενώ θεσμικά είμασταν η αξιωματική αντιπολίτευση.
🔸Από πολιτικής πλευράς και υπηρετώντας την Στρατηγική μας ως κόμμα, αποφασίσαμε δημοκρατικότατα το 2019-20 να προσθέσουμε στα αριστερά πολιτικά μας χαρακτηριστικά – εκτός από το κινηματικά ριζοσπαστικό, το φεμινιστικό και το οικολογικό του ΣΥΡΙΖΑ – το προοδευτικό, επιδιώκοντας μια συμμαχία και έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Αλλά η διεύρυνση του έγινε μόνο σε επίπεδο πρώην στελεχών από το πρώην ΠΑΣΟΚ και ελάχιστα με μέλη στις ΟΜ, αφού πολεμήθηκε από την εσωκομματική αντιπολίτευση – τάσεις- φράξιες.
Η υπονόμευση της Στρατηγικής της Προοδευτικής Συμμαχίας έγινε κυρίως στις ΟΜ όπου εκεί οι τάσεις- φράξιες των στελεχών έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μετατρέψουν τις συνελεύσεις σε ένα αφιλόξενο τόπο.
Έτσι απέτυχε η προοδευτική συμμαχία να γίνει το πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.
Επίσης τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν ενισχύθηκαν τα αριστερά επαναστατικά κόμματα- παρέες, με κάτι μικρές εξαιρέσεις του 2%-3% όπως το ΚΚΕ.
🔸Την άσχημη εικόνα ολοκληρώνει η τακτική της προεκλογικής καμπάνιας.
Η διαφημιστική προεκλογική καμπάνια ήταν μια αρνητική διαφήμιση στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ με αποτέλεσμα να διαφημιστεί περισσότερο ο Μητσοτάκης και οχι οι προτάσεις μας ως κόμμα.
Έλειπε δηλαδή μια θετική αισιόδοξη εικόνα που ταιριάζει με το όραμα και την στρατηγική.
Το μόνο θετικό που εκπέμπαμε κεντρικά και έλκυε κόσμο μαζικά ήταν η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
🔺Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που μας γέμισε αισιοδοξία μέσα από τις περιοδείες του και τις συνεντεύξεις και γι αυτό ξαφνιαστήκαμε με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος με την προσωπική του αίγλη ως πολιτικός αλλά και ως άνθρωπος, είναι αυτός που εκπέμπει εμπιστοσύνη και έκανε την πολιτική να έχει νόημα στις σημερινές εκλογές -και οχι μόνο – και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά ο κόσμος που συναντήσαμε και δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα που είναι αποτέλεσμα και της κομματικής αδυναμίας με τις παραφωνίες και τις αερολογίες.
Το κόμμα δεν κατάφερε να ανανεωθεί από νέα στελέχη που έχουν κοινωνική, πολιτική και επαγγελματική ζωή- γείωση.
Το μέλλον είναι στα χέρια μας αρκεί να σταματήσουμε να κοιτάμε το παρελθόν των μεγάλων αφηγήσεων που έληξαν δια παντός κοιτώντας ιδεοληπτικά το μέλλον που τρομοκρατεί το προλεταριάτο με τους αλγόριθμους της 4ης βιομηχανικής επανάστασης & με τον νεοφιλελευθερισμό στο τιμόνι.

Πιστεύω ότι δίχως τον Αλέξη Τσίπρα θα επικρατήσουν οι διασπάσεις και το 3% ως στρατηγική των παρωχημένων αφηγημάτων μια άλλης γενναίας εποχής και του θυμικού όπως τις προηγούμενες δεκαετίες πριν τον προεδρία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ