Βαθιά στην κόκκινη ζώνη η ελληνική οικονομία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε παρέμβαση του ο Βασίλης Βιλιάρδος αναφερει:

Βαθιά στην κόκκινη ζώνη

Ωραία η εκλογική ευφορία, αλλά το μέλλον παραμένει αβέβαιο – αφού η οικονομική μας κατάσταση είναι πολύ σκοτεινή, με κύρια προβλήματα τα δίδυμα χρέη (δημόσιο & ιδιωτικό) και τα δίδυμα ελλείμματα (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, προϋπολογισμός).

Εν προκειμένω, οι οικονομολόγοι K. Rogoff και C. Reinhart πραγματοποίησαν μια μακρά ιστορική έρευνα που χρονολογείται πριν από 800 χρόνια – εξετάζοντας μεμονωμένες χώρες ή αυτοκρατορίες σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν καταρρεύσει ή αθετήσει το χρέος τους (=χρεοκοπήσει).

Έθεσαν την επικίνδυνη ζώνη σε αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 90% – όπου, μόλις φτάσει στο 90%, διαπίστωσαν πως ακολουθεί ένα σημείο καμπής. Σε εκείνο το σημείο, ένα δολάριο χρέους αποδίδει λιγότερο από ένα δολάριο παραγωγής – οπότε το χρέος μετατρέπεται σε πραγματικό εμπόδιο στη βιώσιμη ανάπτυξη, αποδεικνύοντας τη μη βιωσιμότητα του.

Το δικό μας χρέος (κεντρικό κράτος) είναι στο 192% του πληθωριστικού ΑΕΠ – ενώ τα 50 δις € με δανεικά που δαπάνησε η κυβέρνηση, αύξησαν το ΑΕΠ μας μόλις κατά 9 δις €. Επομένως, το 1 € παρήγαγε λιγότερο από 0,20 € – κάτι που τεκμηριώνει ότι, η οικονομία μας στραγγαλίζεται, εκτός του ότι η Ελλάδα αφελληνίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ