Ο εφιάλτης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρου

Στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού που αποτελεί τη βασικότερη πηγή εσόδων της χώρας μας, χωρίς να έχει συνδεθεί καθόλου με την εγχώρια παραγωγή, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα από πλευράς τζίρου – δεν είναι απολύτως τίποτα εξασφαλισμένο, ενώ οι περισσότεροι δεν τολμούν να μιλήσουν από τώρα για τα αποτελέσματα στο ταμείο τους, στα τέλη του χρόνου.

Στην παραγωγή και στις επενδύσεις, πολύ περισσότερο στις επενδύσεις που έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα, είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα – παρά τις προεκλογικές θριαμβολογίες της κυβέρνησης.

Ο φόβος για τα νέα δανεικά των τραπεζών, αυξάνεται και τρομάζει – έως ότου πάρει τις τελικές αποφάσεις της η ΕΚΤ. Η επιστροφή του συμφώνου σταθερότητας που προετοιμάζει η Κομισιόν, ειδικά για εκείνα τα κράτη που έχουν μεγάλα χρέη, με πρωταθλήτρια την Ελλάδα, είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε εφιάλτη – ακόμη και αν εξασφαλισθεί η επενδυτική μας βαθμίδα ή δεν επιδεινωθεί η αμερικανική τραπεζική κρίση.

Τέλος, όσον αφορά τα ελληνικά νοικοκυριά, η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων τους, 6,7% το 2022 κατά την Κομισιόν ή 7,4% κατά τον ΟΟΣΑ, συν τον πληθωρισμό του 2023, είναι τρομακτική – κυρίως για τους δανειολήπτες που υποχρεώνονται σε αυξημένες δόσεις και τόκους, για τα 4 εκ. Έλληνες που χρωστούν στην εφορία και για τους υπόλοιπους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΝΔ πάντως θα συνεχίσει τον ίδιο δρόμο μετά τις 25 Ιουνίου, ως πιστός υπηρέτης των δανειστών – σκυφτό το κεφάλι, ξεπούλημα των πάντων και αφελληνισμός της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ