Χάσαμε τη… μισή «Γαλάζια Πατρίδα» με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εχθρική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Αιγύπτου «χρεώνει» η Μεράλ Ακσενέρ το γεγονός της σύναψης συμφωνίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι, εξαιτίας της οποίας, όπως υποστηρίζει, ουσιαστικά χάθηκε η… μισή «Γαλάζια Πατρίδα»!

«Τσακωθήκαμε με την Αίγυπτο… Ποιος είχε όφελος από αυτό; Η Ελλάδα», τόνισε η χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI) σε συνέντευξή της στο δίκτυο Haberturk και πρόσθεσε «Λένε “Γαλάζια Πατρίδα” και “Γαλάζια Πατρίδα”… Αναφέρομαι σε ένα σύστημα που ως Κάλο Κόμμα είπαμε “ναι”. Όμως χάθηκε η μισή “Γαλάζια Πατρίδα”». «Αναφέρεστε στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου;», τη ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Ναι, σε αυτήν αναφέρομαι», απάντησε η σύμμαχος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στη μάχη για την τουρκική προεδρία.

«Μήπως o κ. Ερντογάν γνωρίζει πώς ιδρύθηκε η Στρατιά του Αιγαίου το 1975;» διερωτήθηκε κατόπιν η ίδια. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι αποστολή της Στρατιάς του Αιγαίου είναι να προστατεύσει τα δυτικά σύνορα του Αιγαίου, από την απειλή του ελληνικού στρατού στα νησιά. Η Ελλάδα είναι κατά της ύπαρξης της Στρατιάς του Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά και τα σύνορά της, αναφέροντας τις ισχυρές αμφίβιες δυνάμεις της στρατιάς, που είναι επιθετικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 Ελλάδα και Αίγυπτος κατέληξαν σε συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο. Όπως είχαν τονίσει τότε διπλωματικές πηγές, με τη συμφωνία αυτή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ