Τουρκία: Καθοριστικός ο ρόλος των εθνικιστών στις προεδρικές εκλογές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την ανακοίνωση του τρίτου υποψηφίου για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, Σινάν Ογκάν, να υποστηρίξει τον σημερινό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή, έγινε σαφές, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα παίζει το «το καλό χαρτί» στην εκλογική μάχη.

Παρά το γεγονός ότι διασκορπίστηκαν μεταξύ πολλών πολιτικών κομμάτων και κινημάτων, τα αποτελέσματα των τουρκικών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στον πρώτο γύρο που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐο,  αποκαλύφθηκε ότι το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα έχει αποκτήσει επιρροή, χάρη στην αξιοσημείωτη αύξηση των δυνάμεων του που απεικονίζεται στις ψήφους, οι οποίες, κατά ειρωνικό τρόπο, κατανεμήθηκαν στους δύο κύριους ανταγωνιστικούς συνασπισμούς και σε έναν τρίτο δικό τους συνασπισμό.

Η Λαϊκή Συμμαχία υπό την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει στις τάξεις του το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με επικεφαλής τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που κέρδισε 50 έδρες, ή 10 τοις εκατό, και το Κόμμα Μεγάλης Ένωσης, που κέρδισε λιγότερο από 1 τοις εκατό, δηλαδή χωρίς έδρα.

Το Καλό Κόμμα με επικεφαλής τη Μεράλ Ακσενέρ, το οποίο κέρδισε 43 έδρες στο Κοινοβούλιο, ή περίπου 9,7 τοις εκατό, εμπίπτει στη σημαία της αντιπολίτευσης  Εθνικής Συμμαχίας, της οποίας ηγείται το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με επικεφαλής τον προεδρικό υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το Κόμμα της Νίκης, το οποίο έλαβε ποσοστό περίπου 2,25, το οποίο δεν του δίνει το δικαίωμα να κερδίσει έδρες, και είναι μέρος της δεξιάς Συμμαχίας, της οποίας ηγείται ο Σινάν Ογκάν, που ισοδυναμεί με συγκέντρωση εθνικιστών έξω από δύο μεγάλες συμμαχίες.

Άνοδος των Εθνικιστών

Έτσι, το συνολικό μερίδιο των κοινοβουλευτικών εδρών για το εθνικιστικό κίνημα έφτασε περίπου το 23 τοις εκατό, ή σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων, με 93 έδρες στο Κοινοβούλιο από τις 600 έδρες, ή το 15,5% της κοινοβουλευτικής σύνθεσης.

Ο δεξιός εθνικιστής υποψήφιος, Σινάν Ογκάν, κέρδισε περισσότερο από το 5 τοις εκατό των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, με περισσότερες από 5 εκατομμύρια ψήφους. Ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στον Ερντογάν, έχει διευθετήσει τη διαμάχη για τη θέση του στην εκλογή στις 28 Μαΐου, ευνοώντας τον Ερντογάν και τον Μπαχτσελί έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι ένα από τα πιο εξέχοντα χαρακτηριστικά αυτών των τουρκικών εκλογών είναι η ανάδυση της εθνικής φωνής και η ικανότητά της να παίζει το ρόλο του «κυρίαρχου-δημιουργού», που μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον αυτό το κίνημα να φτάσει στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας.

Άλλοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι αυτό θα οδηγήσει σε εμβάθυνση των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας, σε μια εποχή που έχει απόλυτη ανάγκη να τα ξεπεράσει για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, κυρίως την οικονομική κρίση που αναστατώνει τους Τούρκους .

Οι εθνικιστές έχουν τώρα το λόγο

Ο συγγραφέας και πολιτικός ερευνητής  Άζαζ Ιμπραχίμ αναφέρθηκε στο θέμα:

Υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης των οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων και των έντονων πολιτικών πόλων, όπως συμβαίνει στην Τουρκία, οι εθνικιστικές και δεξιές δυνάμεις γενικά αναβιώνουν, προσπαθώντας να παρουσιαστούν ως εναλλακτική και σωτήρια λύση, κατηγορώντας τις μειονότητες, τους μετανάστες, εισβολείς, και ξένες επεμβάσεις για την υποβάθμιση της χώρας.

Αντιμετωπίζουμε μια άνοδο που δεν περιορίζεται μόνο στην Τουρκία , καθώς οι δεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις ανθίζουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως μπορούμε να δούμε, λόγω των διαδοχικών οικονομικών και πολιτικών κρίσεων μετά την πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίες περιπλέκονται από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αντιπαράθεση με τους Κούρδους

Τα εθνικιστικά ρεύματα στην Τουρκία ζουν ιδιαίτερα στο θέμα της αντιπαράθεσης με τους Κούρδους και προσπαθούν να διεγείρουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες των ανθρώπων για τη διαίρεση της χώρας, κάτι που είναι καλό στο να παίζουν και αυτές οι εκλογές δεν αποτελούν εξαίρεση, καθώς αυτή η τάση κέρδισε λίγο λιγότερο από το 25 τοις εκατό των ψήφων, σημάδι ότι είναι μια αυξανόμενη τάση και «Who knows», η εκπροσώπησή του μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο ερευνητής και ειδικός στα τουρκικά θέματα, Τζαμάλ Αρέζ, δήλωσε:

Η άνοδος του εθνικιστικού κινήματος στις πρόσφατες εκλογές δεν αποτελεί έκπληξη ούτε καν είδηση, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κόμμα αυτού του κινήματος, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, είναι εδώ και χρόνια ένα από τα δύο κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού μαζί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά το νέο είναι ότι με την απόφαση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών παίζει ρόλο η εθνικιστική ψήφος. Πιθανότατα, ειδικά επειδή μιλάμε για περισσότερες από 5 εκατομμύρια ψήφους που κέρδισε ο τρίτος υποψήφιος Ογκάν, ο υποψήφιος των εθνικιστών.

Γι’ αυτό βλέπουμε πώς τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου προσπάθησαν να έρθουν κοντά σε αυτά τα εθνικιστικά ρεύματα και να τα κερδίσουν, αλλά με τον Ογκάν να ανακοινώνει τη στήριξή του στον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, οι πιθανότητες του σημερινού Τούρκου προέδρου είναι μεγαλύτερες από αυτές του αντιπάλου του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ο Ερντογάν προηγείται του Κιλιτσντάρογλου με περισσότερες από 4 μονάδες και έτσι με την προσθήκη των άλλων πέντε μονάδων που κέρδισε ο υποψήφιος Ογκάν για το ψηφοφόρο μπλοκ του Ερντογάν, η διαφορά γίνεται περίπου 9 μονάδες.

Ωστόσο, οι εκπλήξεις δεν πρέπει να παραβλεφθούν, καθώς η αντιπολίτευση μπορεί να κινητοποιηθεί με την απόφαση του Ογκάν σε μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο τρόπο, καθώς τώρα βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ δύσκολη μάχη και πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις προσπάθειες και τις δυνάμεις της, καθώς έχει γίνει η πιο αδύναμη στο όρους τύχης και μένει να έχουν τον τελευταίο λόγο οι κάλπες.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ