Οι Αρμένιοι στην Τουρκία δεν θα έχουν φωνή στο Κοινοβούλιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρμενική κοινότητα της Τουρκίας είναι απογοητευμένη με τα αποτελέσματα των εκλογών της 14ης Μαΐου, σύμφωνα με τον απερχόμενο βουλευτή της Τουρκίας Γκάρο Παϊλάν.

Ο Παϊλάν, Αρμένιος πολιτικός από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), εκπροσώπησε το Ντιγιαρμπακίρ στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Δεν ήταν ξανά υποψήφιος για το κοινοβούλιο στις εκλογές της 14ης Μαΐου, επειδή το καταστατικό του κόμματός του απαγορεύει σε έναν πολιτικό να θέτει υποψηφιότητα για περισσότερες από δύο συνεχόμενες φορές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας σχηματίσει συμμαχία με αυτούς που περιέγραψε ο Παϊλάν ως «εθνικιστές και ριζοσπάστες», κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον Παϊλάν, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα γίνει ακόμη πιο εθνικιστική, ενώ μια πιο εθνικιστική Τουρκία θα εξομαλύνει τις σχέσεις με την Αρμενία με μεγαλύτερες δυσκολίες.

«Δεν πρέπει να φειδόμαστε κάθε προσπάθεια για να πείσουμε την Τουρκία να εγκαθιδρύσει ειρήνη με την Αρμενία», δήλωσε ο Παϊλάν στο αρμενικό πρακτορείο Ειδήσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πολιτικός είπε ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η δημοκρατία στην Τουρκία γιατί «μόνο μια δημοκρατική χώρα μπορεί να επιλύσει τα ζητήματά της με τους γείτονες».

Ο Παϊλάν είπε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αρμενικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι Αρμένιοι στην Τουρκία φοβούνται ήδη. Πριν από το 2015, μιλούσαμε για τα θέματά μας, αλλά μετά οι Αρμένιοι σιώπησαν περισσότερο. Ελπίζαμε ότι κάτι θα άλλαζε ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, αλλά αυτό δεν συνέβη. Δυστυχώς, οι Αρμένιοι θα γίνουν πιο άφωνοι αυτή την περίοδο», είπε ο Παϊλάν.

Οι προεδρικοί αντίπαλοι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα έχουν δεύτερο γύρο, αφού αμφότεροι απέτυχαν να κερδίσουν ποσοστό 50%.

Ωστόσο, η συμμαχία του Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,46% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει 322 έδρες στο κοινοβούλιο. Το μπλοκ του κύριου αντιπάλου του κέρδισε το 35,02% των ψήφων και θα έχει 213 έδρες.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ