Πιερ Μπονιρότ: Ο Γάλλος που δίδαξε ζωγραφική στη μετεπαναστατική Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πιερ Μπονιρότ (Pierre Bonirote) ήταν γάλλος ζωγράφος που έζησε τρία χρόνια στην Ελλάδα (1840-1843) κι εκτός από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, φιλοτέχνησε τοπία από τον ελληνικό χώρο και πορτρέτα των αγωνιστών της επανάστασης.

Ο Πιερ Μπονιρότ γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1811 στη Λυών της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Σπούδασε ζωγραφική στην τοπική Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Πιερ Ρεβόλ και τον Κλοντ Μπονεφόν. Το 1833 εξέθεσε τον πρώτο του πίνακα με τίτλο «Ένα μικρό κορίτσι από τη Σαβοΐα που τραυματίστηκε στο πόδι στη Λυών», ο οποίος αποκτήθηκε από την Εταιρεία Φίλων των Τεχνών.

Κατά τη διαμονή του στη Ρώμη το 1840 γνωρίστηκε με τους συμπατριώτες του ζωγράφους Ζαν-Ογκίστ-Ντομινίκ Ανγκρ και Ιπολίτ Φλαντρέν. Ο Ανγκρ του μετέφερε πρόταση της Δούκισσας της Πλακεντίας να ιδρύσει σχολή ζωγραφικής στην Αθήνα. Ήρθε στην Αθήνα, αλλά εργάστηκε επί τριετία στο Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών, πρόδρομο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα δημιούργησε ένα θεματικό κατάλογο για χρήση των μαθητευόμενων ζωγράφων, ενώ φιλοτέχνησε διάφορα έργα με θέματα από τη φύση και την καθημερινότητα, καθώς και πορτρέτα των αγωνιστών της Επανάστασης του ‘21 (Θόδωρου Κολοκοτρώνης, Νικηταρά, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Αντώνιου Κριεζή, Γενναίου Κολοκοτρώνη και Γεωργίου Κουντουριώτη.

Μετά το βασιλικό διάταγμα του Οκτωβρίου του 1843 που απέκλειε τους αλλοδαπούς καθηγητές από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο Μπονιρότ επέστρεψε στη Λυών. Από το 1852 έως το 1874, οπότε συνταξιοδοτήθηκε, δίδαξε ως καθηγητής στην τοπική Σχολή Καλών Τεχνών, πρώτα θεωρία της ζωγραφικής και στη συνέχεια ζωγραφική.

Ο Πιερ Μπονιρότ πέθανε στις 24 Μαΐου 1891 στο Ορλινά, μία πόλη κοντά στη Λυών, σε ηλικία 80 ετών.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/3143

ΔΗΜΟΦΙΛΗ