Τέλος στις επιδοτήσεις και αύξηση των φόρων απαιτεί τώρα η Κομισιόν

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΣΤΗΡΕΣ οδηγίες για τερματισμό των επιδοτήσεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν.

Οι Βρυξέλες προειδοποιούν ότι θα πρέπει να τερματιστεί η επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και τα ποσά που προορίζονται για ενισχύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η Κομισιόν απαιτεί επίσης διεύρυνση της φορολογικής βάσης που πρακτικά σημαίνει νέους φόρους στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Βέβαια η Νέα Δημοκρατία κρατάει κρυφή την ατζέντα τόσο για το τέλος των επιδοτήσεων, όσο και την αύξηση των φορολογικών βαρών. Ο λογαριασμός θα έρθει μετά τις εκλογές και ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο, όταν πλέον θα είναι απαγορευτική ακόμη και η επιδότηση του ενεργειακού κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μισθοί: Παγώνουν οι αυξήσεις μισθών μέχρι το 2027 συμφώνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις τριετίες 

Κομισιόν: Σφίγγει το ζωνάρι στην Ελλάδα

ΡΕΥΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

Τι αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εαρινό οικονομικό εξάμηνο – Μεταξύ άλλων ζητεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%, ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα ενώ παράλληλα, σφίγγοντας το ζωνάρι, καλεί σε τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στη έκθεσή της, στο πλαίσιο της παρουσίασης του εαρινού εξαμήνου για την οικονομία, τονίζει ότι οι εν λόγω εξοικονομήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Όσον αφορά στην περίοδο μετά το 2024, ζητεί να ακολουθηθεί μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφιγξης, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, για την επίτευξη μιας συνετής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής θέσης.

Επιπρόσθετα τονίζει προς την Ελλάδα την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ακόμη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή ενός επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, ώστε να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή του πληθυσμού. Διαβάστε και ας καεί το πελεκούδι 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ