Μανωλης Κοττακης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται πολιτική αποτέφρωση και αναγέννηση σε νέο σχήμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Μανώλη Κοττακη

Οσα συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν, δυστυχώς, το πραγματικό του πρόβλημα. Το οποίο προεκλογικώς επισημάναμε σε σημείωμά μας με τον τίτλο «Υπακούει σε διεθνή κέντρα και όχι στον ελληνικό λαό». Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ηγετική του ομάδα είναι βαθιά διαβρωμένη. Και επίλεκτα μέλη της, κυρίως η αγγλοσαξονική συνιστώσα, είναι βαθύτατα παραδομένα σε εγχώριες δυνάμεις της διαπλοκής και σε άλλα κέντρα. Σίγουρα δεν υπακούει στο αρχηγείο. Κατά τούτο, η λύση για το κόμμα αυτό είναι η διάλυση και η επανίδρυση. Η υγρασία στα θεμέλιά του δεν καταπολεμάται αλλιώς.

Το περίφημο πολιτικό του brand δεν διασύρθηκε μόνο στις τελευταίες εκλογές. Διασύρθηκε όταν στελέχη του έσπευσαν να υιοθετήσουν τις ψευδείς ειδήσεις για τη δήθεν νεκρή μικρή Μαρία του Εβρου, χωρίς να νιώσουν την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη για τη ζημιά που έκαναν στην Ελληνική Δημοκρατία. Διασύρθηκε όταν, κόντρα στην επίσημη εξωτερική πολιτική της χώρας μας, κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της χρηματοδότησης του φράχτη στον Εβρο. Σε σημείο που να διερωτάται κανείς αν αυτοί που τα έκαναν όλα αυτά είναι Ελληνες ή ελληνόφωνοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διασύρθηκε όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε σε Κεντρική Επιτροπή του κόμματος -και εμείς από αυτόν εδώ τον προμαχώνα αποκαλύψαμε- ότι «δεν πρέπει να είμαστε και τόσο πατριώτες όσο η Ν.Δ. στο Αιγαίο και στο Μεταναστευτικό». Η φράση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον κύριο Τσακαλώτο σε ερώτηση που του υπέβαλα -καθόταν δίπλα μου- στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 προ ολίγων μηνών. Περιέργως, η Ν.Δ. τον κάλυψε. Δεν εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης του.

Η διάβρωση που παρατηρείται δεν είναι σημερινή. Ανατρέχει παλιά, στο συγκλονιστικό 2008. Στις παραμονές του βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Τότε ήταν που συγκεκριμένη εσωκομματική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με κείμενό της τάχθηκε υπέρ των απόψεων Μπους για την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία». Ο θρύλος αναφέρει μάλιστα ότι νεαρό τότε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με ηγετικές φιλοδοξίες σήμερα, μετέβη στα Σκόπια και έκανε πορεία στην κεντρική πλατεία της πόλης με το σύνθημα «“Ναι” στην αναγνώριση της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα». Οι μισοί από όσους υπέγραψαν αυτό το κείμενο έγιναν αργότερα… υπουργοί!

Τον τελειώνουν

Να προσθέσω και κάτι ακόμη, φαινομενικώς ασύνδετο: Τρεις ημέρες μετά την καθόλου τυχαία ρουκέτα του… Τζορτζ Κατρούγκαλος κατά του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, για τις εισφορές του ΕΦΚΑ, παραπολιτική στήλη αστικής εφημερίδας των Αθηνών δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα διαρροή: Γνωστή πρεσβεία των Αθηνών διοχέτευσε στον Τύπο την πληροφορία ότι… δεν γνώριζε το αποτέλεσμα της διαφοράς Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ πριν ανοίξουν οι κάλπες. Τι την ανάγκασε να κάνει αυτή τη διευκρίνιση; Τη ρώτησε κανείς; Ή συνέβη τίποτε άλλο; Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως «γεννήθηκε» έτσι και θα «πεθάνει».

Τον γέννησε η πάνω πλατεία μέσω λεωφόρων του facebook, που άνοιξαν τότε συγκεκριμένες δυνάμεις οι οποίες επεδίωκαν την αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, τον τελειώνει τώρα και η συγκυρία. Εκανε τη δουλειά τους με τα Μνημόνια, τα Υπερταμεία και τις Πρέσπες, και τον τελειώνουν όπως τελείωσαν και τον Ζάεφ. Με αυτά τα δεδομένα, δεν βλέπω εις τι συνίσταται η χρησιμότης της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Και μνημόσυνο να ήθελαν να κάνουν είναι άθεοι. Δεν γίνεται. Προτιμότερη η εξαΰλωσή του με «αποτέφρωση» και η αναγέννηση-επανίδρυσή του. Ο,τι είχε να δώσει το έδωσε.

Ο δε Τσίπρας, αντί να περιμένει να τον αμφισβητήσουν μετεκλογικά οι γνωστοί άγνωστοι, καλύτερα να πάρει των ομματιών του, να φύγει και να ιδρύσει νέο κόμμα. Θα καταπονηθούν λιγότερο και οι διάδοχοί του, που από την προεκλογική περίοδο πλησίαζαν επιχειρηματίες για να χρηματοδοτήσουν την καμπάνια τους για την ηγεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ