Η «παρθένος της Σιβηρίας»: Μία σπουδαία αρχαιολογική αποκάλυψη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 1993, μια μούμια ανακαλύφθηκε στη Δημοκρατία του Αλτάι της Ρωσίας. Στο σπουδαίο αυτό εύρημα, αποδόθηκε το παρατσούκλι «Παρθένος της Σιβηρίας».

Πιστεύεται ότι ήταν μία γηγενής κάτοικος Σιβηρίας και συγκεκριμένα μέλος της φυλής  Pazyryk.

Η γυναίκα εκτιμήθηκε ότι ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών τη στιγμή του θανάτου της. Τα λείψανά της βρέθηκαν μέσα σε ένα θάλαμο που βρίσκεται σε ένα τύμβο. Εικάζεται ότι πέθανε λόγω καρκίνου του μαστού και τραυματισμών που υπέστη από πτώση.

Κατά τη διάρκεια της ταφής της, η Παρθένος της Σιβηρίας ενταφιάστηκε δίπλα σε δύο δίσκους τροφίμων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ανάλυση. Τα υπολείμματα που βρέθηκαν σε αυτούς τους δίσκους παρείχαν πληροφορίες για τα τελετουργικά αντικείμενα της ταφής, όπως ένα ποτό, διάφορα είδη κρέατος και γιαούρτι. Επιπλέον, η ταφή περιλάμβανε την παρουσία τριών αλόγων. Σημειωτέον, ανακαλύφθηκε και γλάστρα που περιείχε κάνναβη και όπιο, υποδηλώνοντας πιθανή χρήση τους ως παυσίπονα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Παρθένος της Σιβηρίας μπορεί να είχε σημαντικό ρόλο, πιθανώς αυτόν μιας αρχιερείας. Αν και ο τάφος είχε προηγουμένως λεηλατηθεί, Η τυμβωρυχία ήταν ευεργετική καθώς οδήγησε ακούσια στο νερό να πλημμυρίσει τον θάλαμο και στη συνέχεια να παγώσει, με αποτέλεσμα Να δημιουργηθούν εξαιρετικές συνθήκες διατήρησης. Το σώμα της γυναίκας τοποθετήθηκε επίσης μέσα σε φέρετρο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η εξαιρετική συντήρηση αποκάλυψε επίσης τατουάζ που κοσμούσαν το σώμα της Παρθένου. Ένα από τα τατουάζ, θεωρείται ότι απεικονίζει ένα άλογο ή ένα ελάφι, ενώ δύο επιπλέον τατουάζ βρέθηκαν σε άλλα μέρη του σώματός της.

IMG 2806

ΔΗΜΟΦΙΛΗ