Ο άγνωστος Σωκράτης: Μαχητής και όχι μόνο φιλόσοφος!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σωκράτης, εκτός απο μέγιστος Φιλόσοφος και πολεμιστής με τους Αθηναίους, υπήρξε και πρωταθλητής στο Παγκράτιον.

Λανθασμένα όταν ακούμε το όνομα του έχουν καταφέρει οι ξένοι να μας κάνουν να τον παρομοιάζουμε με έναν γέρο χονδρό απλά πολύ σοφό και ταυτόχρονα ίσως λίγο περίεργο. Η αλήθεια είναι πως ήταν απίστευτα γυμνασμένος και φοβερά εφυέστατος δεν μεθούσε ΠΟΤΕ καθώς το θεωρούσε έθιμο των βαρβάρων και αδιαφορούσε για το καλό φαγητό. Μάλιστα το ρητό του ήταν “τρώω για να ζήσω και ΔΕΝ ζω για να τρώω”.

Οι πληροφορίες της σημερινής ανάρτησης προέρχονται και πάλι απο τον Διογένη Λαέρτιο όσον αφορά τη ζωή του Σωκράτη.

Ἀνδρῶν ἁπάντων σοφώτατος
όπως τον χαρακτήρισε και το Μαντείο των Δελφών, ο πιο σοφός άνδρας απο όλους!

“Θα μπορούσα να ανταλλάξω όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη” είχε πει ο Στηβ Τζομπς.

Ο Σωκράτης ήταν γιος του Σωφρονίσκου,που ήταν λιθοξόος και της Φαιναρέτης, που ήταν μαία.Ήταν Αθηναίος,απο τον Δήμο της Αλωπεκής.

Το κείμενο απο τον Διογένη πέραν της βιογραφίας του Σωκράτη αποτελεί και μια πηγή πληροφοριών που μπορούν πραγματικά να μας φέρουν κοντά στην καθημερινότητα και την ζωή του μεγάλου Φιλοσόφου και οχι μόνο, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Παραμένει άγνωστο κείμενο στους Έλληνες οι οποίοι νομίζουν πως μοναδική πηγή για την ζωή του αποτελεί ο Πλάτων λανθασμένα φυσικά.

Το κείμενο είναι μεγάλο και σήμερα θα ασχοληθώ μόνο με τον Σωκράτη που εκτός απο Φιλόσοφος ήταν και ο απόλυτος αθλητής στο Παγκράτιον!

Δηλαδή ο Σωκράτης δεν είναι μόνον ένας Φιλόσοφος ,δεν γράφει μόνο θεατρικές παραστάσεις,δεν διδάσκει μόνο στην Εκκλησία του Δήμου αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας ολοκληρωμένος αθλητής στο Παγκράτιον αλλά και ένας σπουδαίος πολεμιστής της Αθήνας δίνοντας 3 σημαντικές μάχες για τον ίδιο.

Το Παγκράτιον είναι ο πατέρας όλων των πολεμικών τεχνών,καθώς είναι και αποδεδειγμένο πως μεταφέρθηκε στις χώρες της Ασίας με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου τότε δεν υπήρχαν “πολεμικές τέχνες” στην Ανατολή.Το στοιχείο του Διαλογισμού στις πολεμικές τέχνες ξεκινάει επίσης απο την τέχνη του Παγκρατίου όπου ήταν και βασική προϋπόθεση του κάθε αθλητή.Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε πως ο Σωκράτης δεν σύχναζε στις παλαίστρες απλώς για να είναι κοντά στους νέους ως Δάσκαλος αλλά και ως ενεργός αθλητής ο οποίος είχε τρομερές δυνατότητες.

Παρατηρούμε πως και τα δύο ονόματα Σω-κράτης και Παν-κράτιον περιέχουν το ίδιο δεύτερο συνθετικό τη λέξη -κράτος.Η λέξη κράτος στα αρχ. (Λίντελ Σκότ) σήμαινε ανάμεσα στις πολλές ετυμολογίες και εξουσία,δύναμη. Άρα Σωκράτης ήταν αυτός που μπορούσε να υπερισχύει να εξουσιάζει τον εαυτό του, και παγκράτιον ο τρόπος με τον οποίο το κατάφερνες ,μέσω της Φιλοσοφίας και της μύησης και του αθλητισμού, να έχεις την δύναμη να εξουσιάζεις τον εαυτό σου , τα όρια σου , τα πάθη σου,τη ζωή σου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ