Σύρος, η αρχόντισσα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μια φούντωση, μια φλόγα έχω μέσα στην καρδιά, λες και μάγια μου ’χεις κάνει, Φραγκοσυριανή γλυκιά», τραγουδάει ο Μάρκος Βαμβακάρης.

Βγάζω τα ακουστικά, η μπουκαπόρτα κατεβαίνει, σέρνω τη βαλιτσούλα μου και… ανοίγει η καρδιά μου, καθώς βλέπω την Ερμούπολη να ορθώνεται θελκτική και να υπόσχεται βραδιές με κελαρυστά γέλια και εξομολογήσεις.

Νομίζετε ότι τυχαία βρίσκεται η Σύρος ψηλά στη λίστα των απανταχού weekenders; Η φινέτσα της θα σας κερδίσει και οι κρυμμένες ομορφιές της θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!

της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΟΦΥΛΑΤΟΥ

1. Διακτινιστείτε από τη Σύρο στο Μιλάνο
Το ιστορικό Θέατρο Απόλλων είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σύρου, καθώς αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης. Δημιουργήθηκε το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό, ο οποίος εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό του από τέσσερα εντυπωσιακά ιταλικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της Σκάλας του Μιλάνου, και έκτοτε κοσμεί την καρδιά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Η αυλαία του θεάτρου άνοιξε με έναν ιταλικό θίασο που, μεταξύ άλλων παραστάσεων, ανέβασε την περίφημη ιταλική όπερα «Τραβιάτα». Το αρχιτεκτονικό του μεγαλείο όμως δεν κατάφερε να αποτρέψει τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη με την πάροδο του χρόνου. Το Θέατρο Απόλλων αναγκάστηκε να κλείσει και έως το 2000 να περάσει μεγάλη περίοδο ανακαινίσεων και παρεμβάσεων με τη χρηματοδότηση του κράτους και του ΕΟΤ, υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη του Δημήτρη Φόρτσα και του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη. Σήμερα φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Αιγαίου, διάσημα θεατρικά έργα και παραστάσεις παγκόσμιου βεληνεκούς.

2. Πάμε δημαρχείο;
Το εμβληματικό δημαρχείο της Ερμούπολης ανεγέρθηκε με σχέδια του Τσίλερ λίγο πριν από τον 20ό αιώνα. Στα σκαλιά του, όπου κάποτε φιλοξενήθηκαν τα σόου της Ρούλας Κορομηλά, μπορείς να ξαποστάσεις με ένα βιβλίο, ακούγοντας τη γλυκιά βαβούρα της πλατείας και χαζεύοντας τα πιτσιρίκια να τρέχουν με τα ποδήλατα και να παίζουν μπάλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για σύρος δημαρχείο

3. My heart belongs to «Daidadi»
Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν φτάνω στην Ερμούπολη είναι να απολαύσω ένα χωνάκι παγωτό στο «Daidadi Gelato». Ενας Ιταλός, ο Ντανιέλε, αφού περιπλανήθηκε στην Ευρώπη, ερωτεύτηκε το νησί με την πρώτη ματιά και άνοιξε ένα παγωτατζίδικο-μύθο! Το μυστικό του παγωτού είναι ότι παράγεται από το φρέσκο γάλα της ντόπιας συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΒΙΟΣΥΡ. Δοκιμάστε την κρέμα κεράσι, τη βανίλια, το αυτοκρατορικό σύκο, το πεπόνι και το -αγαπημένο μου- space cookie. Πιο φρέσκο παγωτό δεν γίνεται! Λατρεύω το πώς ο Ντανιέλε έχει διακοσμήσει το μαγαζί και μου αρέσει το ότι έχει παιδικά παιχνίδια παντού, ώστε τα βλαστάρια σας να απασχολούνται, ενώ εσείς απολαμβάνετε το παγωτό σας. Θα το βρείτε στην πλατεία Παπάγου.

4. Τσίπουρα στην παραλία και κοκτέιλ με μαστίχα
Μεζεδάκια και τσιπουράκια με θέα το γραφικό λιμάνι της Ερμούπολης, όπου αράζουν τα σκάφη. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο; Οι επιλογές, αμέτρητες. Εμείς σας προτείνουμε τα στέκια που προτιμούν οι ντόπιοι για τα μεζεδάκια τους: τη «Χαλανδριανή» και το «Λαουτάρι». Η νυχτερινή διασκέδαση είναι χαλαρή. Για καλή ροκ και τέχνη προτείνουμε το «Boheme del Mar» πλάι στο κύμα, ενώ για κοκτέιλ και πιο χορευτικές νύχτες επισκεφθείτε το «Kouchico» και το «Jar».

5. Περπατήστε στην Ανω Σύρο
Μια ωραία βραδινή βόλτα μπορείτε να κάνετε στον μεσαιωνικό οικισμό της Ανω Σύρου. Κινείται σε αργούς, νωχελικούς ρυθμούς και είναι ό,τι πρέπει για να αλλάξετε παραστάσεις. Από δω αγναντεύετε την Ερμούπολη και το λιμάνι από ψηλά, χαλαρώνοντας υπό τους ήχους τζαζ μουσικής. Φορέστε αθλητικά παπούτσια για να ανέβετε τα αμέτρητα σκαλοπάτια του οικισμού, που μοιάζει με λαβύρινθο. Η Ανω Σύρος είναι αληθινό φρούριο: την έχτισαν οι Ενετοί τον 8ο αιώνα προκειμένου να προφυλαχθούν από τις συχνές επιδρομές των πειρατών.

Αποτέλεσμα εικόνας για άνω σύρος

6. Για πίτσα αλά ιταλικά
Ο «Αμβυκας» είναι μάλλον το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε βγαίνοντας από το πλοίο. Βρίσκεται στην Ακτή Παπάγου 26 στην Ερμούπολη. Και μπορεί το σημείο να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, το φαγητό του όμως θα σας αποζημιώσει. Οι ιδιοκτήτες του, βλέπετε, είναι Ιταλοί και το μαγαζί προσφέρει αυθεντική ιταλική κουζίνα. Δοκιμάστε καρμπονάρα, σπαγγέτι καλαμπρέζε με αντσούγιες και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα χειροποίητα ζυμαρικά τους, που είναι… όνειρο!

7. Μια βουτιά στ’ αστέρια
Το αγαπημένο μου σποτ στην Ερμούπολη είναι εδώ! Πώς θα πάτε; Ανεβαίνετε από το δημαρχείο στη συνοικία Βαπόρια και ακολουθώντας τα σκαλιά κατεβαίνετε στη μοναδική και διάσημη αστική παραλία της Ερμούπολης. Κάντε τη βουτιά σας με θέα τα υπέροχα νεοκλασικά μέγαρά της και τον Αγιο Νικόλαο. Εδώ θα νιώσετε ότι είστε στη Βενετία και ζείτε τη δική σας «Dolce Vita». Αν θέλετε, μετά το μπάνιο σας μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας στο «Asteria Beach Bar» με θέα το απέραντο γαλάζιο!

8. Life is a beach
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Σύρος δεν έχει καλές παραλίες. Τεράστιο λάθος! Η Αμπέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή με πεντακάθαρα νερά, άμμο και δέντρα για σκιά. Ακόμη, αγαπώ το Δελφίνι που έχει beach bar, ξαπλώστρες και κοσμοπολίτικο αέρα, αλλά και το Κόμητο, όπου θα δείτε surfers και εναλλακτικούς τύπους. Υπάρχει παραλία και για γυμνιστές, όπου κάνουν και ελεύθερο κάμπινγκ, στην περιοχή του Γαλησσά. Ανεβαίνετε τα σκαλιά που οδηγούν στο πανέμορφο ξωκλήσι Μπακού και φτάσατε!

Αποτέλεσμα εικόνας για αμπέλα συρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ